Een aantal redactieleden van delicious. (onder andere culi’s Dosia en Liselore) zijn altijd op zoek: het beste brood recept. Brood bakken is namelijk ultiem ontspannen: beetje kneden, beetje wachten. En dan hebben we het nog niet over dat voldane gevoel als je zo’n heerlijk ruikend brood uit de oven haalt.
Mocht je nieuw zijn in de wereld van het desembrood bakken, volg dan zeker de delicious.academy-cursus van Dosia. Hierin legt ze je in 7 lessen mét videomateriaal alles uit: van de kunst van het maken van een starter, hoe je het brood kneedt, laat rijzen, vormt en bakt. Daarnaast krijg je superveel handige tips en recepten voor een cursusprijs van maar € 19,95. Zo ga je direct met zelfvertrouwen aan de slag. Lees hier meer over de cursus!
Liever zelf de boel uitvogelen? Onderstaande recepten helpen je op weg. Of je nu bakt met een zuurdesem of met gist.
hét recept voor zuurdesembrood
Desembrood is fantastisch! Het maken ervan is minder arbeidsintensief dan het lijkt én bakken met desem geeft een voedzamer resultaat dan doorsnee broden. Precies wat je nu nodig hebt.De droom van menig hobbykok is dan ook om zelf goede desembroden te kunnen bakken. En laten wij daar nou net het ultieme recept voor hebben. Wist je dat we ook een complete cursus hebben voor het bakken van desembrood? In deze delicious.cursus van onze Academy leer je alles wat je moet weten. Van het maken van een starter, een voordeeg en de autolyse-fase tot het inkerven van je deeg en het bakken van je brood. Waar wacht je nog op? Word nú de bakker die je altijd al hebt willen zijn!
Joris Bijdendijk: ‘Wil je met verse gist brood bakken met veel smaak en een goede korst, laat het dan voorfermenteren. Deze pre-ferment noem je poolish.’Als je het deeg voor het brood zaterdagmiddag al maakt, wordt je zondagse ontbijt à la Joris een eitje! Tip: begin een dag eerder met de poolish.
Spelt is vezelrijk graan, familie van tarwe. De smaak van speltmeel is iets nootachtiger dan van tarwe. Ideaal voor brood, cake en muffins, die er donkerder en steviger door worden.
Onze culi-redacteur Dosia ging aan de slag met Kikkoman en bedacht dit waanzinnig lekkere brood. Er gaat miso door het deeg wat het een ultiem hartige smaak geeft en de Kikkoman-glaze op het eind geeft nét een extra zoute kick.
De een houdt van zoet, de ander heeft liever iets hartigs voor ‘t ontbijt. Maar waar iedereen blij van wordt is versgebakken brioche mét roomboter en fruitige jam.
Na alle stevige lockdown-zuurdesemboterhammen is het tijd voor wat lichters en frivolers. Voor zijdezacht Japans melkbrood of shokupan, bijvoorbeeld. Want dat is fluffy, luchtig, boterig en een tikje zoet. Hoe maak je Japans melkbrood?Japans melkbrood maak je door wat bloem en water eerst tot een dikke saus te koken: de tangzhong. Omdat je van tevoren een deel van de bloem gaart, wordt het zetmeel vast geactiveerd en kan het tijdens het bakken meer water vasthouden. Het brood rijst beter, is zachter en blijft ook na het bakken heel lang zacht en vers. Begin een dag van tevorenHet deeg voor dit recept moet ten minste 7 uur rijzen. Begin dus het liefst een dag van tevoren of vroeg in de ochtend als je het 's avonds wil eten.
Yvette maakt binnen no-time dit courgettebrood, en jij straks ook!Probeer ook haar snelle inmaakrecept: perfect voor harde groenten als radijs, wortel en komkommer.
Een dikke plak van dit pompoen-kikkererwtenbrood is al bijna een complete maaltijd. Mogelijkheden te over: geef er labne bij of een gekookt ei, chutney en groenten. En als je toch aan het bakken bent, maak dan meteen twee broden en vries er één in plakken in. Lekker om mee te nemen naar je werk!
We kennen allemaal wel die old school stokbroden waar de kruidenboter al in zit. Best wel fout en allesbehalve vers, maar stiekem ó-zo lekker. In delicious. nummer 11 maakten we een variant, een marjolein-knoflookbrood, met een waanzinnige spanakopita-dip. Juist, een dip gebaseerd op het Griekse gerecht met spinazie en feta. Om je vingers bij af te likken! Heb je een etentje? Dit brood is dan perfect, ook voor de feestdagen zoals Sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Je kunt het brood namelijk de dag van tevoren al maken en vervolgens op de dag zelf afbakken. De dip kun je ook een dag eerder maken, warm hem op de dag zelf op en voeg dan de feta, spinazie, het citroensap en de kruiden toe.
broodkrans met gepofte knoflook, rozemarijn & krenten
Leg deze krans mooi ruim uit op de bakplaat, zo krijg je een prachtexemplaar. Dit is een echt feestbrood met de zoete touch van gepofte knoflook en krenten en kruidigheid van rozemarijn.
Het begint met slechts 3 basisingrediënten: meel, water en gist. En ok…een snufje zout. That’s all. Niets houdt je dus tegen om dit paasbrood te maken! Nog meer broodideeën voor Pasen.
Ook zo gek op zoete broodjes zoals cinnamon buns en Zeeuwse bolussen? In deze cursus leert Rutger van den Broek hoe jij deze zoete traktaties zelf maakt. Aan de bak!