8x Aziatische sauzen die in jouw keukenkastje horen

Reserveer in je keukenkastje een hoekje voor onmisbare Aziatische sauzen. Ze geven een instant kick aan je gerechten. Dit zijn onze acht favorieten plus heerlijke gerechten!

8 Aziatische sauzen voor in het keukenkastje

  1. Oestersaus
  2. Zwartebonensaus
  3. Hoisinsaus
  4. Sojasaus
  5. Japanse sojasaus
  6. Chinese sojasaus
  7. Indonesische ketjap
  8. Andere soorten sojasaus

Oestersaus

Dit is een Chinese saus die oorspronkelijk uit Guangzhou (Kanton) komt. Gemaakt door oesterbouillon heel lang in te koken tot een bruine, stroperige saus ontstaat. Nu wordt oestersaus ook gemaakt van sojasaus, op smaak gebracht met vis- of schaaldierenextract. Dus lees het etiket als je de echte wilt. Gebruik oestersaus bijvoorbeeld in een snelle roerbak of bij deze oosterse drumsticks met paksoi.

Zwartebonensaus

De zwarte bonen voor deze saus worden gefermenteerd en dan gemalen met sojasaus, water, olie en meer smaakmakers. De saus is sterk van smaak, dus wees er zuinig mee. Zwartebonensaus is ideaal in roerbak- en stoofgerechten en bij groenten als boontjes en bloemkool.

Hoisinsaus

Ook deze Chinese dikke bruine en zoetige saus komt uit de Guangzhou. Op basis van sojabonen, suiker en azijn. Elk merk voegt daar weer eigen ingrediënten aan toe. Probeer er een paar uit en kies je favoriet. Hoisin smaakt bijvoorbeeld goed bij eend en in marinades, bijvoorbeeld voor spareribs. Of wat dacht je van deze steamed buns?

Sojasaus

Ketjap manis en ketjap asin zijn natuurlijk oude bekenden uit de Indonesische keuken, maar in de Aziatische keuken worden veel meer sojasauzen gebruikt. Ze hebben allemaal hun eigen smaak en je gebruikt ze allemaal anders.

De basis van alle sojasauzen is de sojaboon, soms in combinatie met tarwe, water en zout. Voor authentieke sojasaus worden deze basisingrediënten gekookt en lang gefermenteerd. Dit proces zorgt voor de volle, rijke umami-smaak. Nu worden de meeste sojasauzen niet meer gefermenteerd, maar met een snel, chemisch proces tot saus gemaakt.

Japanse sojasaus

Japanse sojasaus wordt gemaakt met half sojabonen en half tarwe. De donkere variant wordt vaak gebruikt om sushi in te dippen en is te koop in de supermarkt. De lichtere koop je bij de Aziatische supermarkt en is wat zoeter én zouter van smaak. Het zoetige komt door toevoeging van mirin (rijstwijn). Japanse tamari, van oorsprong een bijproduct van de miso- productie, bevat geen tarwe en is wat steviger van smaak.

Chinese sojasaus

Chinese sojasauzen – meestal alleen van sojabonen – worden vaak een paar weken gefermenteerd. Dus zijn ze steviger van smaak dan Japanse sojasauzen. Ook hier lichte en donkere varianten, lichte zijn altijd zouter dan donkere! Donkere soja- saus wordt meestal langer gefermenteerd en er gaat wat karamel bij voor extra kleur en zoetigheid. Deze saus is wat dikker. De lichte variant wordt korter gefermenteerd en er wordt minder of geen karamel aan toegevoegd.

Indonesische ketjap

In de Indonesische en Maleisische keuken is ketjap heel geliefd. Ketjap manis is sojasaus gezoet met palmsuiker of melasse. De saus zoet en stroperig. Ketjap asin is zouter, te vergelijken met lichte Chinese sojasaus. Verder heb je nog halfzoete ketjap sedang, dikke ketjap kendal en extra zoete ketjap medja.

Sojasaus uit andere landen

In bijna elk Aziatisch land wordt de sojasausfles royaal gehanteerd. In Korea werd traditioneel een lichte, zoute sojasaus gebruikt, maar nu zie je hier ook alle soorten: van zoet en stroperig en op smaak gebracht met specerijen tot licht en vrij neutraal van smaak. Ook in Thailand, Vietnam en Cambodja kun je kiezen uit veel soorten sojasaus, maar daar wordt meestal vissaus gebruikt als zoute smaakmaker.

Beeld: iStock

aziatische saus - delicious