Er is niets zo bevredigend als een dessert serveren waardoor je linea recta de status van sterrenchef bereikt. Nog beter? Diezelfde waardering krijgen van je gasten voor een dessert dat belachelijk eenvoudig is. Clafoutis doet precies dat!
Of de aantrekkingskracht nu de chique Franse naam is of de onmiskenbare schoonheid van een warme schaal uit de oven: met dit dessert maak je gegarandeerd indruk.
De kracht van eenvoud
Een clafoutis is de eenvoud zelve. Je giet een simpel beslag van ei, melk, suiker en bloem over kersen, of ander fruit, je bakt het en voilà: klaar om te serveren. Zie het als een kruising tussen een Dutch baby en een flan met fruit erin. Of in de Nederlandse volksmond: een gebakken fruit-pannenkoektoetje.
Traditioneel wordt clafoutis gemaakt met kersen, maar je kunt ander zacht fruit gebruiken zoals abrikozen, pruimen, vijgen of bessen. Anders dan bij bijvoorbeeld een soufflé, hoeft een clafoutis niet de pan uit te rijzen. Je wil een recept met de perfecte verhouding tussen de eieren, bloem en melk, zodat er net genoeg rijzing is, zonder een heftige ei-smaak.
Maar het is aan jou: wil je het zoeter, vooral als je zuur fruit zoals pruimen of frambozen gebruikt? Voeg dan een extra lepel suiker toe. Wil je het custardachtiger? Voeg een extra ei toe aan het beslag. En wil je lekkere knapperige randjes? Vergeet dan zeker geen boter toe te voegen. Je kunt het eigenlijk niet verkeerd doen.
Zo maak je een clafoutis
Om de clafoutis zelf te maken, begin je met het fruit in een bakvorm te leggen. Dit kan een taartvorm, een ovenschaal of zelfs een gietijzeren pan zijn. Giet dan het beslag eroverheen. Het gaat in de oven tot het gerezen en goudbruin is; een mes of satéprikker moet er schoon uitkomen.
Dat duurt meestal iets minder dan een uur op 180°C. Laat de clafoutis iets afkoelen en serveer het dan bestrooid met poedersuiker. Wat slagroom of ijs erbovenop is geen must, maar wel erg lekker.
4x clafoutis recepten
Bekijk ook: 19x snelle taart recepten – voor als je bezoek binnen een uur voor de deur staat