4x easy clafoutis recepten

Er is niets zo bevredigend als een dessert serveren waardoor je linea recta de status van sterrenchef bereikt. Nog beter? Diezelfde waardering krijgen van je gasten voor een dessert dat belachelijk eenvoudig is. Clafoutis doet precies dat!

Of de aantrekkingskracht nu de chique Franse naam is of de onmiskenbare schoonheid van een warme schaal uit de oven: met dit dessert maak je gegarandeerd indruk.

De kracht van eenvoud

Een clafoutis is de eenvoud zelve. Je giet een simpel beslag van ei, melk, suiker en bloem over kersen, of ander fruit, je bakt het en voilà: klaar om te serveren. Zie het als een kruising tussen een Dutch baby en een flan met fruit erin. Of in de Nederlandse volksmond: een gebakken fruit-pannenkoektoetje.

Traditioneel wordt clafoutis gemaakt met kersen, maar je kunt ander zacht fruit gebruiken zoals abrikozen, pruimen, vijgen of bessen. Anders dan bij bijvoorbeeld een soufflé, hoeft een clafoutis niet de pan uit te rijzen. Je wil een recept met de perfecte verhouding tussen de eieren, bloem en melk, zodat er net genoeg rijzing is, zonder een heftige ei-smaak.

Maar het is aan jou: wil je het zoeter, vooral als je zuur fruit zoals pruimen of frambozen gebruikt? Voeg dan een extra lepel suiker toe. Wil je het custardachtiger? Voeg een extra ei toe aan het beslag. En wil je lekkere knapperige randjes? Vergeet dan zeker geen boter toe te voegen. Je kunt het eigenlijk niet verkeerd doen.

Zo maak je een clafoutis

Om de clafoutis zelf te maken, begin je met het fruit in een bakvorm te leggen. Dit kan een taartvorm, een ovenschaal of zelfs een gietijzeren pan zijn. Giet dan het beslag eroverheen. Het gaat in de oven tot het gerezen en goudbruin is; een mes of satéprikker moet er schoon uitkomen.

Dat duurt meestal iets minder dan een uur op 180°C. Laat de clafoutis iets afkoelen en serveer het dan bestrooid met poedersuiker. Wat slagroom of ijs erbovenop is geen must, maar wel erg lekker.

4x clafoutis recepten

chocolade-clafoutis met vijgen en bramen
Oven voorverwarmen, fruit over een mooie schaal verdelen, en dan overgieten met een beslagje: clafoutis klinkt heel chic, maar je maakt het in 10 minuten.
Tip: Varieer met fruit uit het seizoen. Ook lekker om het amandelmeel te vervangen door hazelnootmeel.
naar recept
pruimenclafoutis
Maak nu deze pruimenclafoutis, een Franse klassieker. Want als het pruimentijd is, moet je er gebruik van maken. Supersnel klaar, helemaal niet moeilijk en een prima toetje voor… ja voor vanavond!
Wist je dat je ook HARTIGE clafoutis kunt maken? Met brie en spinazie bijvoorbeeld!
naar recept
pruimenclafoutis
mini clafoutis
Het allerlekkerst zijn natuurlijk kersen die je rijp van de boom plukt en direct opeet. Neem na een bezoek aan de gaard ook een kistje mee naar huis, want daarmee maak je deze geweldige mini clafoutis. Heb je kersen over? Kijk hier hoe je ze kunt bewaren.
naar recept
mini clafoutis kersen | delicious
kleine spinazieclafoutis met brie en pecannoten
Om de show te stelen hoef je heus geen uren in de keuken te staan. Deze hartige clafoutis ziet er prachtig uit en staat binnen een uurtje op tafel. Enne… dankzij de brie en pecannoten missen je eters hun vlees of vis écht niet!
naar recept
spinazieclafoutis - delicious

Bekijk ook: 19x snelle taart recepten – voor als je bezoek binnen een uur voor de deur staat

pruimenclafoutis