12 dumplings uit 10 landen

12 dumplings uit 10 landen

In alle hoeken, kieren en gaten van de wereld vind je zijdezachte deegpakketjes, de een nog sappiger en origineler gevuld dan de ander. Heb jij ze allemaal al geproefd?

Lees ook: dit zijn de 8 populairste soepen van Nederland

Pierogi uit Polen – en nog meer oostblok dumplings

Je zou ze Poolse dumplings kunnen noemen, hoewel ze ook wat weg hebben van ravioli. De deegpakketjes worden traditioneel gevuld met stevige aardappelen, witte kaas en ui. Je komt ze ook tegen met gehakt, kaviaar, champignons en zuurkool. Grappig: nabijgelegen oostbloklanden beweren dat pierogi is afgeleid van hun eigen varianten – de pelmeni in Rusland en de vareniki in Oekraïne.

Khinkali uit Georgië

Het maken van zachte kussentjes met een sappige vulling is een kunst. Wereldwijd een succes, al moeten veel variaties het – nog – met minder roem doen. Een goed voorbeeld zijn khinkali, die geweldig lekkere dumplings uit Georgië. Vic laat zien hoe je stap voor stap een vegetarische variant maakt.

Khinkali met pittige paddenstoelen
De vulling van khinkali verschilt per regio, van aardappel of (wilde) paddenstoelen tot – de meest populaire – met gehakt, specerijen, ui en koriander.
Heb je nog paddenstoelenvulling over? Doe de overige vulling bijvoorbeeld door een omelet en serveer met een simpele groene salade.
naar recept
vegetarische khinkali

Manti uit Turkije

Comfortfood uit het mediterrane oosten: manti, met ui en walnoot gevulde pastabuideltjes. Romige koele yoghurt en hete chili-knoflookolie geven de kick die erbij hoort. Traditioneel wordt manti overigens gevuld met lamsgehakt, een specialiteit uit Anatolië.

Gyoza uit Japan

De bekendste Japanse dumplings. Gebruikelijk bestaat de vulling uit varkensvlees. De dumplings worden eerst in de pan gebakken voor dat krokante laagje, en daarna gestoomd. In heel Japan vind je deze dumplings als snack. Lekker om daarna weg te spoelen met een biertje.

snelle dumplings met zoetzure venkel
Maak maar een dubbele hoeveelheid van deze gyoza's, want ze zijn superlekker! De officiële naam is potstickers, omdat ze na het stomen gebakken worden en dan een beetje aan de pan plakken.
naar recept
Snelle dumplings - delicious

Shanghai en wonton dumplings uit China

De hanghaidumpling, ook bekend als Shengjian bao, lijkt meer op een broodje dan op een pastakussentje. De gestoomde dumpling is bedoeld voor in de soep, eigenlijk net zoals de andere bekende dumpling uit China: de wonton. Het bijzondere van de shanghaidumpling is dat er gegeleerde bouillon in de vulling zit, die tijdens het stomen smelt en in een heerlijke soep verandert die je hoort op te slurpen. Oftewel, een soepdumpling!

shanghaidumplings
Valli: ‘Dit is mijn eenvoudige versie van de dumplings van het befaamde Nanxiang Dumpling House in Shanghai.’
naar recept
dumplings-delicious
wontonsoep
naar recept
wontonsoep-delicious

Ravioli en gnudi uit Italië: ook dumplings?

Is pasta een noedel en ravioli een dumpling? Sinds David Chang het debat opende in de Netflix serie Ugly Delicious over de hiërarchie van gevulde Italiaanse pasta versus Chinese dumplings (ravioli heeft volgens Chang een hoger aanzien) is de eetwereld zich bewuster geworden van de politieke lading van eten. Hoewel, maakt het uit? Kunnen we niet evenveel van beiden genieten?

ravioli met pompoen en amaretti
Zelf ravioli maken is voor ons lekker ontspannen. Pastadeeg kneden, pastavellen langzaam door de pastamachine halen en daarna met veel precisie de verrukkelijke pompoen-amarettivulling over de vellen verdelen. De pasta dichtvouwen, op maat snijden, kort koken en dan: genieten! Van een bord vol ravioli met heerlijke saliebotersaus.
naar recept
ravioloi met pompoen-delicious
basilicumgnudi met salsa van geroosterde pomodorini

Regelrecht uit Toscane! Gnudi zijn gnocchi van ricotta. Parmezaanse kaas geeft ze een extra hartige smaak. Je maakt de balletjes met je handen of met twee lepels. Gnudi gaan er niet vandoor met de schoonheidsprijs, maar ze smaken fantastisch!
naar recept
basilicumgnudi

Knödel: dumplings uit Oostenrijk

Een uitstapje naar de bergen! Knödels of knoedel in het Nederlands, is het Oostenrijkse antwoord op de dumpling. Worden ze gevuld? Ja, maar niet altijd. Vaak zit er vlees in de vulling, zoals (varkens)gehakt of spek. Tijdens skivakanties ben je misschien de zoete variant tegen gekomen, de germknödel begraven onder een dikke laag maanzaad, warme vanillesaus en gevuld met abrikozen, pruimen of bessen. Zoals de naam al doet vermoeden: op een knödel kun je uren teren! Janneke maakt een vega variant:

Oostenrijkse spinazieknödel met citroenboter & erwten
Met frisse citroenboter en knapperige erwten worden deze spinazieknödel heerlijk zomers. Begin op tijd óf maak ze eerder en bewaar de knödel in de koelkast of diepvries.
naar recept
spinazieknodel

Momo’s uit Nepal (en Tibet)

Als je Nepalees wil eten en gek bent op deegpakketjes, bestel je momo’s. Deze delicate dumplings komen er in tal van vullingen en vormen. Tip van Jonneke de Zeeuw: bij Bhatti Pasal in Amsterdam eet je de lekkerste in Nederland. Probeer de momo niet in meerdere happen te eten, gewoon in één keer in je mond steken, dan houd je alle sappen binnen en dat maakt de momo extra lekker.