In alle hoeken, kieren en gaten van de wereld vind je zijdezachte deegpakketjes, de een nog sappiger en origineler gevuld dan de ander. Heb jij ze allemaal al geproefd?
Lees ook: dit zijn de 8 populairste soepen van Nederland
Pierogi uit Polen – en nog meer oostblok dumplings
Je zou ze Poolse dumplings kunnen noemen, hoewel ze ook wat weg hebben van ravioli. De deegpakketjes worden traditioneel gevuld met stevige aardappelen, witte kaas en ui. Je komt ze ook tegen met gehakt, kaviaar, champignons en zuurkool. Grappig: nabijgelegen oostbloklanden beweren dat pierogi is afgeleid van hun eigen varianten – de pelmeni in Rusland en de vareniki in Oekraïne.
Khinkali uit Georgië
Het maken van zachte kussentjes met een sappige vulling is een kunst. Wereldwijd een succes, al moeten veel variaties het – nog – met minder roem doen. Een goed voorbeeld zijn khinkali, die geweldig lekkere dumplings uit Georgië. Vic laat zien hoe je stap voor stap een vegetarische variant maakt.
Manti uit Turkije
Comfortfood uit het mediterrane oosten: manti, met ui en walnoot gevulde pastabuideltjes. Romige koele yoghurt en hete chili-knoflookolie geven de kick die erbij hoort. Traditioneel wordt manti overigens gevuld met lamsgehakt, een specialiteit uit Anatolië.
Gyoza uit Japan
De bekendste Japanse dumplings. Gebruikelijk bestaat de vulling uit varkensvlees. De dumplings worden eerst in de pan gebakken voor dat krokante laagje, en daarna gestoomd. In heel Japan vind je deze dumplings als snack. Lekker om daarna weg te spoelen met een biertje.
Shanghai en wonton dumplings uit China
De hanghaidumpling, ook bekend als Shengjian bao, lijkt meer op een broodje dan op een pastakussentje. De gestoomde dumpling is bedoeld voor in de soep, eigenlijk net zoals de andere bekende dumpling uit China: de wonton. Het bijzondere van de shanghaidumpling is dat er gegeleerde bouillon in de vulling zit, die tijdens het stomen smelt en in een heerlijke soep verandert die je hoort op te slurpen. Oftewel, een soepdumpling!
Ravioli en gnudi uit Italië: ook dumplings?
Is pasta een noedel en ravioli een dumpling? Sinds David Chang het debat opende in de Netflix serie Ugly Delicious over de hiërarchie van gevulde Italiaanse pasta versus Chinese dumplings (ravioli heeft volgens Chang een hoger aanzien) is de eetwereld zich bewuster geworden van de politieke lading van eten. Hoewel, maakt het uit? Kunnen we niet evenveel van beiden genieten?
Knödel: dumplings uit Oostenrijk
Een uitstapje naar de bergen! Knödels of knoedel in het Nederlands, is het Oostenrijkse antwoord op de dumpling. Worden ze gevuld? Ja, maar niet altijd. Vaak zit er vlees in de vulling, zoals (varkens)gehakt of spek. Tijdens skivakanties ben je misschien de zoete variant tegen gekomen, de germknödel begraven onder een dikke laag maanzaad, warme vanillesaus en gevuld met abrikozen, pruimen of bessen. Zoals de naam al doet vermoeden: op een knödel kun je uren teren! Janneke maakt een vega variant:
Momo’s uit Nepal (en Tibet)
Als je Nepalees wil eten en gek bent op deegpakketjes, bestel je momo’s. Deze delicate dumplings komen er in tal van vullingen en vormen. Tip van Jonneke de Zeeuw: bij Bhatti Pasal in Amsterdam eet je de lekkerste in Nederland. Probeer de momo niet in meerdere happen te eten, gewoon in één keer in je mond steken, dan houd je alle sappen binnen en dat maakt de momo extra lekker.