onze favoriete kookboeken om uit te koken voor de feestdagen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kerst is dé tijd om al je kookboeken uit de kast te trekken en je te verdiepen in de meest heerlijke recepten en foodverhalen. Wij vroegen de delicious.redactie: ‘Wat is jouw favoriete kookboek om uit te koken voor kerst?’

Kopje thee erbij, op de bank met een stapel boeken naast je. Laat het weekend maar komen!

Welk kookboek is bij jou favoriet rond de feestdagen? Laat het weten via een DM op onze Instagram!


Culi-redacteur Liselore kiest Shortlist Amsterdam

‘Ik vind zelf het boek Shortlist Amsterdam echt top om uit te koken met kerst, hierin staan recepten van goede restaurants in Amsterdam. Vorig jaar maakte ik een hele lekkere bourride met roodbaars en kokkels van Modern en een chocolademarquise met gemberparfait en gembersablés van Le Hollandais. Als je zelf geen inspiratie hebt, maar wel écht goed wilt koken, dan is dit boek echt een aanrader.’

Het allereerste Shortlist Amsterdam-boek (waar Liselore het over heeft) is amper te krijgen. Gelukkig maakten de schrijvers nog diverse, nieuwe uitgaven met altijd weer de beste recepten van bekende Amsterdamse restaurants. De groene variant (met groenten in de hoofdrol) is favoriet bij online redacteur Sophie Fleur.


Culi-redacteur Dosia gaat voor Modern Asian Baking at Home

‘Ik heb net dit boek besteld! Ik ben gek op bakken en hier kan ik lekker mijn tanden in zetten in de kerstvakantie.’

Over Modern Asian Baking at Home: Modern Asian Baking at Home is het perfecte kookboek voor iedereen die heimwee heeft naar Aziatische desserts, maar ook voor hobbyisten en fanatieke thuisbakkers die hun repertoire willen uitbreiden met levendige ingrediënten als miso, matcha, pandan en sojasaus.

Modern Asian Baking at Home, € 27,95


Online redacteur Joy heeft drie favorieten

‘Zoek ik een bijgerecht met een wow-factor, dan grijp ik al snel naar De Smaakvergelijking van Nick Sharma. Wil je een lekkere kerstbarbecue, dan kan ik Outside van Gill Meller aanraden. En houd je van vega-gerechten met veel umami en volle smaken? Probeer dan zeker eens Cooking with Mushrooms van Andrea Gentl.’


Tekstredacteur Laurien gaat voor een Mediterraan / Midden-Oosters kerstbuffet en haalt inspiratie uit…

‘Natuurlijk het nieuwe kookboek van delicious.collega Merijn Tol: Café Mazahar. En ik duik twee klassiekers in: Sirocco van Sabrina Ghayour en Duizend-en-één smaken van Claudia Roden (beiden alleen tweedehands te verkrijgen, red.). Plan is om er zelf flatbread bij te maken en het toetje komt uit delicious.! Ik twijfel nog tussen de karamel-chocomousse-trifle en de pistache-cranberry-trifle.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoofdredacteur Karolien van Dinter grijpt steevast naar Keukenkronieken van Nigel Slater

‘Mijn favoriete boek om inspiratie uit te halen voor december is Keukenkronieken van Nigel Slater. Niet zozeer voor het kerstmenu (daarvoor vind je nergens betere inspiratie dan in het kerstnummer van delicious.), maar wel voor alle dagen daartussen. Je vindt in dit prachtige naslagwerk zo ongeveer alles, onder andere heerlijke soepen, cakes en koekjes. En ook fantastische bijgerechten, zoals geroosterde aardappeltjes met spinazie à la crème. Nu ik erover nadenk: met die aardappeltjes scoor je zéker op kerstdag!’

Keukenkronieken, €39,99


Italiaans kerstdiner? Dompel je onder in Bitterzoete honing van Leatitia Clark, tipt online redacteur Sophie Fleur

Over Bitterzoete honing: ‘In Bitterzoete honing neemt ervaren chef-kok Letitia Clark je mee naar haar huis op een van de mooiste eilanden in de Middellandse Zee: Sardinië. De recepten in dit boek nodigen je uit om de tijd te nemen en te genieten van verse maaltijden, vrienden en familie. Verlekker je aan de geroosterde aubergines met honing, munt, knoflook en burrata, of geniet van een frisse, pittige salade van selderij, sinaasappel, ansjovis en hazelnoot of Malloreddus (de schelp-vormige pasta uit de regio) met krab, saffraan en tomaat.’

Bitterzoete honing, € 12,50


…en haar bonustip: Rutger bakt van onze delicious.friend Rutger van den Broek

Sophie Fleur: ‘Rutgers boek is perfect voor alle klassieke toetjes en koekjes die je met de feestdagen wilt maken. Van kokosmakronen tot tiramisu.’

In Rutger Bakt vind je de beste 100 recepten van Rutger. Gebakken taarten, koekjes, cakes, gebakjes, brood en desserts. Meer leren van Rutger?

Volg dan – bijvoorbeeld tijdens de kerstvakantie? – een delicious.cursus van Rutger. Hij heeft er al meerdere gemaakt! Van Rutger bakt zoete broodjes, macarons tot álles met homemade bladerdeeg. Je volgt de cursussen eenvoudig thuis, online voor maar €19,95. Bekijk hier alle delicious.cursussen van Rutger.

Beeld: uit de cursussen van delicious.academy

Lees ook: dit is hét beste kookboek van 2022

kookboeken feestdagen