delicious. publieksprijs: in gesprek met Jos Timmer van Restaurant De Kas

Het is zover: de shortlist met de zes genomineerde kookboeken voor de delicious. publieksprijs is bekend en het grote stemmen is begonnen. In de aanloop naar de uitreiking op donderdag 15 april vertellen we meer over de genomineerde kookboeken en hun auteurs. Vandaag gaan we in gesprek met Jos Timmer van Restaurant De Kas en het boek Van het land op het bord

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Breng dan nu jouw stem uit en maak kans op een van de 10 boekenpakketten met alle genomineerde boeken! 

In gesprek met Jos Timmer van Restaurant De Kas

Waarom heb je dit boek gemaakt?

We hebben het boek gemaakt om verschillende redenen. Maar vooral om het verhaal te vertellen van ons restaurant, wat dit jaar twintig bestaat! Hoe is het ooit begonnen, wie zijn onze gepassioneerde leveranciers en hoe gaat het als je een voormalig kweekkas tot restaurant ombouwt. Hoe zijn we veranderd de afgelopen jaren en vooral: hoe maak je die lekkere groenterecepten thuis?

Voor wie is het boek bedoeld?

De recepten zijn bedoeld voor de ambitieuze hobby-kok die in het weekend lekker wilt uitpakken met lekkere groentegerechten. Maar ook voor degene die graag wilt weten hoe het is om met producten uit eigen tuin wilt werken en vooral inspiratie wilt halen uit het boek door de smaakcombinaties. Of die het gewoon wilt gebruiken om te zien hoe mooi de Beemster is, door de schitterende fotografie van Rinze Vegelien.

Wat zijn jouw 3 favoriete recepten uit het boek?

  • Springrolls met spitskool en Vietnamese vinaigrette
  • Bietjes van de bbq met lavendel en bramen
  • Ajo blanco met wilde perzik en sperzieboontjes

Welk recept uit het boek zou iedereen meteen moeten maken?

Tapioca en selderijdip. Het is best een werkje, maar we zetten het al sinds we open zijn op tafel bij iedereen die binnenkomt. Het is het ideale hapje om mee te beginnen.  Crunchy en spicy door de mosterd en erbij een hele frisse selderijdip, met selderij uit de tuin en sushi azijn.

Wat is jouw ultieme kooktip?

Proeven! Blijf altijd goed proeven met alles wat je maakt, heb vertrouwen in je eigen smaak en kunnen. En vooral; soms mislukt er iets. Het geeft niet, lach erom, leer ervan en geniet van het samenzijn met vrienden en familie aan tafel.

Wat is jouw favoriete kookgerei?

Ik gebruik thuis veel een Microplane-rasp en aanzetstaal. Scherpe messen zijn essentieel als je lekker wilt snijden en de Microplane is fantastisch voor citroenschil, kaas en meer.

Wie is jouw culinaire voorbeeld of bron van inspiratie?

Jamie Oliver.

Wat is jouw favoriete kookboek?

Dat wisselt eigenlijk steeds, maar laatst kreeg ik een boek te leen van een vriend, die ook kok is. Het is van Jeremy Fox – On Vegtables heet het. Leuke recepten en inspiratie, voor zowel thuis als professioneel.

Stem op de delicious. publieksprijs

Weet jij wie jouw stem verdient? Breng dan nu jouw stem uit op de delicious. publieksprijs en maak kans op een van de 10 boekenpakketten met alle genomineerde boeken!

Breng nu je stem uit op jouw favoriete kookboek