delicious. publieksprijs: in gesprek met Walter Markskamp en Sally Mitchell van restaurant Yerba

delicious. publieksprijs: in gesprek met Walter Markskamp en Sally Mitchell van restaurant Yerba

Het is zover: de shortlist met de zes genomineerde kookboeken voor de delicious. publieksprijs is bekend en het grote stemmen is begonnen. In de aanloop naar de uitreiking op donderdag 15 april vertellen we meer over de genomineerde kookboeken en hun auteurs. Vandaag gaan we in gesprek met Walter Markskamp en Sally Mitchell van restaurant Yerba en het boek Smaak. 

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Breng dan nu jouw stem uit en maak kans op een van de 10 boekenpakketten met alle genomineerde boeken! 

In gesprek met restaurant Yerba

Waarom heb je dit boek gemaakt? 

We hebben dit boek geschreven omdat we geloven dat de filosofie achter de keuken van Yerba en de manier waarop Walter omgaat met plantaardige ingrediënten uniek is. Van het gebruiken van elk deel van de plant tot het creëren van verschillende lagen van smaak en textuur. De recepten in SMAAK helpen de lezer op een meer verfijnde manier naar plant based koken te kijken en veranderen de kijk op welke ingrediënten de hoofdrol in de keuken kunnen spelen.

Voor wie is het boek bedoeld? 

SMAAK is bedoeld voor iedereen die planten en groenten ziet als meer dan alleen een bijingrediënt. Iedereen die de enorme diversiteit aan smaken en bereidingen zoet. Iedereen die zich wil focussen op minder vlees eten en meer van de andere ingrediënten in de keuken wil proeven.

Wat zijn jouw 3 favoriete recepten uit het boek? 

  • Blz 145: Wilde paddestoelen | paddestoel haverkroket | vadouvan creme
    Deze combinatie van paddenstoelen met de vadouvancrème raakt alle smaakpapillen.
  • Blz 130: Gegrilde venkel | gele biet | shiso beurre blanc | baby snijbiet
    Al mijn favoriete groenten verwekt tot een lekker en prachtig gerecht voor Yerba.
  • Blz 42: Basbousa | bloedsinaasappel | venkelpollen | amba ijs
    All time favorite. Hier wordt heel duidelijk dat reizen (tel aviv | sevilla | australia )  een hele grote invloed hebben op wat wij de afgelopen jaren hebben gedaan.

Welk recept uit het boek zou iedereen meteen moeten maken?

De chocolademousse van zijden tofu | zeven zaden chocolade | gezouten laurier karamel op blz. 36. Best chocolate mousse ooit!

Wat is jouw ultieme kooktip? 

No waste cooking: gebruik je afvalbak als laatste middel voor je groenten. Kijk goed naar je groentenafval en wat je kan gebruiken door middel van
inleggen | drogen | roosteren | bouillons jus etc.

Wat is jouw favoriete kookgerei? 

Mijn Florentine keukenmessen.

Wie is jouw culinaire voorbeeld of bron van inspiratie? 

De collega’s en gasten van Yerba zijn de afgelopen jaren onze grootste bron van inspiratie geweest, door altijd ideeën en gedachtes te delen. Daarnaast is er een grote groep chefs die ons continu inspireren door de manier waarop ze hun eten stylen, opmaken en presenteren.

Ook Anthony Bourdain blijft een constante invloed op ons hebben, dankzij zijn respect voor iedereen die ook maar aandacht besteedt aan het bereiden en serveren van eten en door de overtuigende manier waarop hij verhalen kon vertellen.

Wat is jouw favoriete kookboek?

IGNI: a restaurant’s first year door Aaron Turner. De prachtig geschreven reis van het eerste jaar van een restaurant met mooie foto’s en inspirerende gerechten.

Stem op de delicious. publieksprijs

Weet jij wie jouw stem verdient? Breng dan nu jouw stem uit op de delicious. publieksprijs en maak kans op een van de 10 boekenpakketten met alle genomineerde boeken!

Breng nu je stem uit op jouw favoriete kookboek