delicious. publieksprijs: in gesprek met Ajda Mehmet over Salad Days

Het is zover: de shortlist met de zes genomineerde kookboeken voor de delicious. publieksprijs is bekend en het grote stemmen is begonnen. In de aanloop naar de uitreiking op donderdag 15 april vertellen we meer over de genomineerde kookboeken en hun auteurs. Vandaag gaan we in gesprek met Ajda Mehmet, auteur van het boek Salad Days

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Breng dan nu jouw stem uit en maak kans op een van de 10 boekenpakketten met alle genomineerde boeken! 

In gesprek met Ajda Mehmet over Salad Days 

Waarom heb je dit boek gemaakt?

Mijn eerste fotoshoot in Nederland waar ik als foodstylist aan mee mocht werken was een saladeproductie voor een magazine. Ik schreef de recepten en deed de foodstyling. Daar heb ik Maaike Koorman ontmoet, zij heeft ook de styling voor Salad Days gedaan. We werden vrienden en sindsdien heeft ze altijd gezegd dat ik een saladeboek moest maken. Toen ik Lisette Drent van uitgeverij Good Cook ontmoette, was het toevallig dat zij juist op zoek was naar een auteur voor een saladeboek. Zo kwam uiteindelijk alles samen.

De reden dat ik dit boek heb gemaakt is om te laten zien dat er geen regels bestaan voor salades. Besteed aandacht aan zowel smaak als structuur en je maakt van een prima salade een geweldige salade. Ze doen het minstens zo goed in de hoofdrol als in de vorm van eeuwige figurant. En misschien wel het belangrijkste: ze zijn niet alleen voor de zomer. Salad Days is mijn nieuwe interpretatie van salades, die je bij iedere maaltijd wilt eten, het hele jaar door.

Voor wie is het boek bedoeld?

Salades zijn voor iedereen. Dit boek is natuurlijk bedoeld voor mensen die van simpele maaltijden houden, maar die misschien ook meer willen leren over het combineren van verschillende smaken. Voeg iets zachts toe aan een knapperige salade voor een spannend contrast. Gebruik je iets zoets zoals fruit, voeg dan iets zouts of bitters toe als tegenwicht. Verrassende smaakcombinaties van ingrediënten en onverwachte manieren om je salade iets extra’s te geven door middel van iets knapperigs, romigs of citrusachtigs: in Salad Days vind je manieren om simpele salades een upgrade te geven.

Maar dit boek is er ook voor mensen die zich laten inspireren door het gevoel van het boek. The art and heart are in unison. In mijn werk als een foodstylist vertel ik graag een verhaal door middel van het recept en de foto. De foto’s van Danique van Kesteren vertellen dat verhaal in Salad Days. Dus, dit boek is voor iedereen, maar ook voor de mensen die dit kunnen waarderen.

Wat zijn jouw 3 favoriete recepten uit het boek?

Ik ben opgegroeid met de snijbiet en zwartoogbonen. Zwartoogbonen worden veel gebruikt in de Cypriotische keuken

Snijbiet met zwartoogbonen

. Ze zijn ontzettend romig en nootachtig. Verder wil ik altijd wel de smoky ‘elote style’ salade eten, of de meloen en ham met artisjokharten.

Welk recept uit het boek zou iedereen meteen moeten maken?

De tomaten met gepofte-auberginedressing. De tomaten zijn nu geweldig in seizoen. En met slechts 4 ingrediënten is dit zo simpel en zo lekker. Er gaat maar weinig boven een goede tomatensalade en voor dit soort salades geldt over het algemeen: hoe simpeler, hoe beter. Tomaten en aubergine is een van mijn lievelingscombinaties, zeker in deze rokerige salade!

Wat is jouw ultieme kooktip?

Kies altijd voor de beste kwaliteit. Zeker bij een salade moeten de slablaadjes stevig en perky zijn, knapperig en uitgesproken van smaak. Ik doe het liefst mijn boodschappen op een boerenmarkt. Om inspiratie op te doen, maar vooral omdat ik dan zeker weet dat de spullen die ik koop lokaal geteeld, vers en in het seizoen zijn.

Kies juist voor verschillende formaten, kleuren en texturen. Dat is wat het interessant maakt. In een supermarkt lijkt alles op elkaar. Natuurlijk kun je prima met ingrediënten uit de supermarkt koken, maar blijf uit de buurt van alles dat voorgesneden of voorverpakt is. Die sla ligt al dagen in de supermarkt, en dat proef je. Van zoiets matigs als basis maak je nooit een geweldige salade, geloof me.

Wat is jouw favoriete kookgerei?

Ik zou zeggen, een vijzel. Ik gebruik hem vaak om een smaakvolle dressing te maken. Crush wat venkelzaadjes, voeg wat olie toe… Ook een pesto wordt lekkerder als je hem maakt in een vijzel, voor mij de ultieme manier.

Wie is jouw culinaire voorbeeld of bron van inspiratie?

Ik ben opgegroeid met Nigella Lawson, keek altijd naar haar kookshows op televisie. En natuurlijk Yotam Ottolenghi, hij maakte de Midden-Oosterse smaken mainstream.

Wat is jouw favoriete kookboek?

How to eat a peach van Diana Henry. Maar ik hou ook van De Smaakbijbel van Niki Segnit. Ik raad dit boek vaak aan bij mensen die bezig zijn met het schrijven van recepten. Het gaat heel erg over smaakcombinaties en ik gebruik het heel erg vaak.

Stem op de delicious. publieksprijs

Weet jij wie jouw stem verdient? Breng dan nu jouw stem uit op de delicious. publieksprijs en maak kans op een van de 10 boekenpakketten met alle genomineerde boeken!

Breng nu je stem uit op jouw favoriete kookboek

Salad Days van Ajda Mehmet