zoete-uienbouillon met sla, kwarteleitjes, aioli en soldaatjes

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kwarteleitjes garen erg snel, omdat ze klein zijn. Wij voegen ze toe aan deze uienbouillon. Daarnaast serveren we er zelfgemaakte soldaatjes bij met peperoncinovlokken voor wat spice.

Deze klassieke Franse uiensoep gaat er ook zeker in!

zoete-uienbouillon met sla, kwarteleitjes, aioli en soldaatjes

voor- of lunchgerecht (4 personen) v

2 el boter
4 zoete uien, fijngesneden
klein scheutje witte wijn
4 grote takjes tijm
2 blaadjes laurier
paar zwarte peperkorrels, gekneusd
8 kwarteleitjes
1 krop sla, buitenste blad verwijderd, blad in dunne reepjes
aioli
4 teentjes knoflook
2 eidooiers
150 ml boterige olijfolie
evt. cress voor garnering

pittige soldaatjes

2 zuurdesem-boterhammen
1 el olijfolie
¼ el peperoncinovlokken

Verhit in een ruime pan de boter op laag vuur. Bak de uien hierin op laag vuur 15-17 min. Blus af met de wijn. Voeg de takjes tijm, laurier, peperkorrels en 1 liter water toe en breng de bouillon tegen de kook aan. Laat de bouillon op laag vuur 30 min. trekken.

Stamp intussen voor de aioli de knoflook fijn in een vijzel met wat zeezout. Doe de knoflookpuree met de eidooiers in de hoge beker van een mixer. Voeg de olijfolie toe. Zet de staafmixer in de beker, zet hem aan en trek de mixer heel langzaam omhoog tot je een mooie dikke aioli hebt.

Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Snijd de boterhammen in dunne reepjes en schud ze om op een klein bakblik met wat olijfolie, zout en peperoncino. Rooster de soldaatjes in 5 min. goudbruin in de oven.

Zeef de bouillon, de uien gebruik je niet meer. Breng goed op smaak met zout en peper. Breek telkens 1 kwarteleitje in een kommetje en laat het voorzichtig in de bouillon glijden. Laat ze op laag vuur in 5 min. stollen. Voeg direct, als alle eitjes in de soep zitten, de sla toe en roer voorzichtig. Schep met een grote soeplepel de soep in kommen, zorg dat iedereen 2 eitjes krijgt. Schep wat aioli in de soep. Geef de pittige soldaatjes en de rest van de aioli erbij. Garneer evt. met wat cress.

Bereiden ± 70 min. / oven ± 5 min.

RECEPTEN MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

uienbouillon