vijgentaart met amandelen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De vijgen zijn nu op z’n lekkerst en met alle notenbomen die goed gevuld zijn is dit het perfecte moment om deze heerlijke vijgentaart met amandelen te maken. Vijgen zijn enorm verzadigd, heel bijzonder van smaak en staan mooi decoratief op taart. Niet alleen lekker, maar ook nog eens feestelijk.

Hier lees je feiten en tips over vijgen!

vijgentaart met amandelen

gebak | 10-12 personen

deeg
75 g suiker
200 g bloem
100 g koude boter, in blokjes
1 ei

vulling
250 g blanke amandelen
100 g suiker
50 g boter
2 eieren
2 el bloem
10 kleine verse vijgen, evt. gewassen, gehalveerd
ook nodig: lange rechthoekige taartvorm met uitneembare bodem van 12-28 cm, ingevet, hulpvulling (keramische korrels, oude rijst of peulvruchten)

Kneed voor het deeg de suiker, bloem met een snuf zout en boter snel met de vingertoppen door elkaar tot een kruimelig geheel (dit kan ook prima kort in de keukenmachine). Voeg het ei en evt. 1 el koud water toe als het te droog is en kneed het deeg snel tot een stevige bal. Druk de bal plat en laat het deeg in plastic folie 1 uur in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vorm een rechthoekig blok van het deeg en rol het dun uit op een dun met bloem bestoven werkvlak tot een rechthoekige lap van 16-32 cm, groot genoeg om de vorm te vullen. Druk het deeg licht aan. Zet de vorm met deeg 30 min. in de vriezer. Leg er dan een vel bakpapier in en vul met de hulpvulling. Bak de deegbodem 15-20 min. in de oven totdat het deeg stevig is. Verwijder het bakpapier met hulpvulling en bak de taart nog 5-10 min. tot de randen goudgeel zijn.

Verdeel voor de vulling 150 g van de amandelen over een bakblik en rooster ze 5 min. mee in de oven tijdens het voorbakken van de deegbodem. Laat kort afkoelen en maal ze dan samen in de keukenmachine met de suiker, boter, eieren en bloem tot een zacht smeuïg amandelspijs. Vul de taartbodem met het spijsmengsel en druk hierin de halve vijgen met de snijkanten naar boven. Hak de rest van de amandelen grof en strooi ze over de vijgen heen. Bak de taart nog 30-40 min. in de oven tot het spijs goudbruin en gaar is. Laat de taart afkoelen.

Bereiden 40 min. / invriezen 30 min. / afkoelen 1 uur / oven 1 uur

RECEPTEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

bakboekNog meer bakinspiratie vind je in delicious. hét bakboek. Bestel het hier in onze webshop. Ook leuk om cadeau te doen!

vijgentaart met amandelen