uccelletti ripieni – gevulde vogeltjes

uccelletti ripieniGemma Mirabilio is een ster in het maken van Italiaans zoet. Vorig jaar vroeg delicious. haar recepten en vandaag delen we er eentje met je: uccelletti ripieni – oftewel: gevulde vogeltjes. Gemma: ‘Dit uccelletti-deeg komt uit de zuidelijke regio en wordt gevuld met blauwe druivenjam en walnoten’. Nou…dat klinkt goed, dus hier het recept.

Kriebelen je vingers ook zo bij het lezen van bakrecepten? Maar wil je liever eerst nog les krijgen van top-patissiers? Dat kan tijdens het delicious. bakweekend. Vanaf 3 oktober kun je je inschrijven, dus houd de site en social media in de gaten!

Zo…en dan nu het recept:

koekjes | 40 stuks

deeg
± 800 g bloem 00*
400 ml extra vergine olijfolie
200 ml witte wijn
poedersuiker voor bestuiven

vulling
100 g biscuitjes
100 g walnoten
500 g druivenjam **
250 g kersenjam
2 el cacaopoeder, gezeefd

Maak voor het deeg een bergje van de bloem op het werkvlak, duw de bloem vanuit het midden wat naar buiten, zodat een wal ontstaat en giet de olie en witte wijn in het midden. Meng de ingrediënten met je vingers vanuit het midden door elkaar en kneed tot een zacht en soepel deeg. Druk het deeg plat tot een schijf, wikkel in plasticfolie en laat 2-3 uur staan.

Verwarm de oven voor op 180°C. Maal de biscuitjes met de walnoten in de keukenmachine tot een niet al te fijn mengsel. Meng het met de beide jamsoorten en de cacao.

Neem een kwart van het deeg, rol het dun uit op een dun met bloem bestrooid werkvlak en steek er met de uitsteekvorm rondjes met een Ø van 10 cm uit. Schep op elk rondje een flinke theelepel van de vulling, klap het dubbel en duw de randen goed dicht als een grote ravioli. Buig de halve rondjes met de punten iets naar elkaar toe, zoals croissantjes. Verwerk zo ook het andere deeg en vulling. Kneed steeds de afsnijdsels van het deeg samen en rol weer dun uit.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop. Bak de uccelletti in het midden van de oven in ± 20 min. goudgeel en gaar. Ze moeten licht van kleur blijven aan de bovenkant en lichtgekleurd aan de onderkant. Laat ze afkoelen en bestuif met poedersuiker.

* Bloem typo 00 koop je bij Italiaanse delicatessenzaken, niet te voorhanden gebruik dan kwaliteits- patentbloem.

** Jam van blauwe druiven is lastig verkrijgbaar. Evt. bij Italiaanse delicatessenzaken, maar je kunt het vervangen door kersenjam, wat natuurlijk wel anders smaakt maar ook erg lekker is. Evt. kun je de jam zelf maken. Kook hiervoor 500 g gehalveerde blauwe druiven (pitjes erin laten voor de pectine) met 1 kg geleisuiker speciaal volgens de beschrijving op het pak van de geleisuiker. Zeef de jam, zo haal je de pitjes en schillen eruit. Doe over in goed schoongemaakte potten en sluit af.

Bereiden ± 45 min./ wachten ± 3 uur/ oven ± 20 min./ afkoelen ± 1 uur

RECEPTEN EN BEREIDING GEMMA MIRABILIO FOTOGRAFIE HAROLD PEREIRA STYLING CYN FERDINANDUS PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

* Dit recept verscheen eerder in delicious.

uccelletti ripieniuccelletti ripieni-delicious