Met onder meer gerookte spek, witte kool en champignons is deze tiroler gröstl een echt powermaal. Tiroler Gröstl is een traditioneel Oostenrijks recept en zoals de naam al doet vermoeden, komt het uit de regio Tirol. Tip: de koolsalade is het lekkerst als je ‘m een dag laat intrekken.
tiroler gröstl met spek
Vind hier nóg een heerlijk Oostenrijks recept voor zuurkoolstrudel!
hoofdgerecht (4 personen)
De koolsalade kun je eventueel de avond of ochtend van tevoren maken.
1½ el wittewijnazijn
4 el olijfolie extra vierge
2 tl grove mosterd
350 g witte kool, heel dun gesneden
50 g boter
200 g gerookt spek, in stukjes
1 ui, fijngesneden
250 g champignons, in plakjes
1 rode paprika, in reepjes
1 tl karwij (kummel)*
1 kg vastkokende aardappels, geschild en in blokjes van ± 1 cm
4 eieren
2 el fijngehakte peterselie
Stap 1
Begin met de salade, dan kan de vinaigrette intrekken en wordt de kool zacht en sappig. Klop een dressing van de wijnazijn, olijfolie en mosterd. Meng in een kom de witte kool met de vinaigrette. Voeg zout en peper naar smaak toe en zet de salade – liefst een paar uur of een hele dag – koel en afgedekt weg.
Stap 2
Smelt in een ruime koekenpan (met deksel) 25 g boter. Bak de spekblokjes in ± 5 min. bruin en knapperig. Bak de ui 1 min. mee. Schep de champignons, paprika en karwij erdoor en bak nog 4 min.
Stap 3
Schep de aardappelblokjes erdoor. Bak de aardappelblokjes met de deksel op de pan in 10-12 min. gaar. Schep regelmatig om. Neem daarna de deksel van de pan en bak de gröstl in nog 4-5 min. mooi bruin. Smelt intussen in een andere koekenpan de rest van de boter. Breek de eieren boven de pan en bak er in 2-3 min. spiegeleieren van.
Stap 4
Verdeel de gröstl over 4 borden. Leg er een spiegelei op en bestrooi met de peterselie. Serveer de koolsalade erbij.
*Karwij of kummel is bij veel toko’s en natuurwinkels te koop en bij sommige supermarkten.
Bereiden ± 30 min.
RECEPTEN, STYLING, BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN