Een sticky puddingtaart met diepzoete dadels en een romige karamelsaus met mascarpone. We kunnen ons geen betere manier bedenken om onszef en anderen eens subliem te verwennen.
Deze Deense klassieker is ook een echte verwentaart
sticky dadelpuddingtaart
gebak of nagerecht | 8-10 personen
160 g dadels zonder pit
1 tl vanille-extract
1 tl zuiveringszout**
50 g zachte boter
150 g donkerbruine basterdsuiker
2 eieren
150 g bloem, gezeefd
1½ tl bakpoeder, gezeefd
35 g geroosterde walnoten, fijngehakt
vanille-ijs, voor erbij
ook nodig: een 4 cm diepe ronde bakvorm of ovenschaal 24 cm Ø, bodem ingevet en met bakpapier bekleed
sticky saus
200 ml slagroom
200 ml mascarpone
110 g donkerbruine basterdsuiker
Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe de dadels met de vanille en 250 ml koud water in een pan en breng alles op middelhoog vuur aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer het zuiveringszout erdoor. Laat het iets afkoelen en mix het dan in een keukenmachine tot een gladde puree.
Klop de boter en de suiker in een kom met een houten lepel glad, voeg een voor een de eieren toe en klop tussendoor steeds alles goed door elkaar. Doe het dadelmengsel erbij en spatel de bloem en het bakpoeder erdoor. Giet het beslag in een met bakpapier beklede vorm en bak de taart 45 min. in de oven tot een erin gestoken spies er schoon uitkomt.
Doe de ingrediënten voor de sticky saus in een pan en roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Laat de vloeistof af en toe roerend nog 10 min. zachtjes koken tot hij glad en gebonden is.
Keer de warme taart op een ondiepe schaal. Schenk de hete saus erover en bestrooi met walnoten. Serveer de taart met vanille-ijs.
Je bakvorm met bakpapier bekleden is heel makkelijk met deze hack uit de delicious.testkeuken
Bereiden ± 45 min. / oven ± 45 min.
** Zuiveringszout, natriumbicarbonaat, of baksoda is te koop bij winkels met bakproducten en in de toko.