Een lekkere dressing bij salade is heel belangrijk, die verbindt namelijk alle ingrediënten met elkaar. Het grote geheim van lekkere dressing? een mix van goede oliën, iets zuurs en een tikje zoet.
Toch liever een dressing kopen? Probeer de delicious. gember + wasabi dressing!
de lekkerste dressing
saus (± 500 ml) – v
1 el grove mosterd
1 el fijne mosterd of kruidenmosterd
80 ml appelciderazijn
125 ml groene olijfolie
50 ml koudgeperste walnootolie
75 ml (ongebrande) koudgeperste sesamolie*
50 ml koudgeperste pompoenpitolie (natuurwinkel)
50 ml koudgeperste zonnebloemolie (natuurwinkel)
50 ml koudgeperste lijnzaadolie (supermarkt)
evt. 1 el gebrande sesamolie*
ook nodig: afsluitbare maatbeker of jampot met minimaal 500 ml inhoud
Stap 1
Doe de 2 mosterdsoorten, azijn, ½ tl zeezout en flink wat peper uit de molen in een afsluitbare pot.
Stap 2
Schud goed zodat het zout goed oplost. In een oliemengsel lost zout niet op!
Stap 3
Voeg alle soorten olie toe en schud weer goed.
Stap 4
Bewaar de afgesloten pot in de koelkast. De dressing is zeker 1 maand houdbaar. Schud wel voor gebruik steeds goed om.
* Koudgeperste sesamolie is mild van smaak en rijk aan omega-3 vetzuren. Je kunt het in grote hoeveelheden gebruiken. Gebrande sesamolie is een heerlijke smaakmaker, maar sterk van smaak, dus voorzichtig inzetten. Gebrande sesamolie en koudgeperste sesamolie zijn bij de meeste supermarkten te koop.
Bereiden ± 10 min.
TIP: Trudelies: ‘Voor salade niçoise bijv. voeg ik aan 100 ml dressing nog 1 teen knoflook uit de pers, 1-2 fijngesneden ansjovisfilet en een flinke kneep citroensap toe. Voor een verfijndere salade doe ik het ingekookte sap van 1 grote sinaasappel of wat honing erbij. Zo maak je heel snel voor elke salade een bijpassende dressing.’
RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEREIDING JANNEKE PHILIPPI BEWERKING DOSIA BREWER