dorayaki uit foodfilm AN

Ze blijven maar uit de camera rollen: films waarin je ziet hoe anderen koken. Zo ook de film An: een Japanse film over dorayaki-bakker Sentaro. Wij geven je ’t recept voor de dorayaki (goudgele pannenkoekjes met zoete rodebonenpasta)!

Sentaro runt een bakkerijtje waar hij dorayaki verkoopt: een luchtig en goudgeel pannenkoekje met zoete rodebonenpasta. Een oudere dame, Todue, biedt haar hulp aan in zijn mini-keuken. Sentaro heeft eerst z’n bedenkingen, maar Todue blijkt onbeschrijflijk lekkere dorayaki-vulling te maken en ook dankzij haar persoonlijkheid komt het bakkerijtje én een mooie vriendschap tot bloei.

Je kunt de pannenkoekjes thuis makkelijk zelf bakken. Maak daarvoor eerste zelf de anko (bonenpasta):

Week en kook 200 g adukibonen en giet het water af tot 1 cm boven de bonen. Los er 200 g suiker in op, in 3 delen. Voeg een snuf zout toe en pureer je zoete bonenpasta.

Tip: je kunt ook meer van de bonenpasta maken en dan bewaren in de vriezer! 

Voor de pannenkoekjes breek je boven een kom 3 eieren en roer je 75 g suiker en 1 el honing erdoor. Meng 160 g bloem en 1 tl baking soda en zeef het boven het eimengsel. Klop alles met een garde tot een glad beslag en zet 15 min. in de koelkast. Verdun het beslag dan met 1 el water. Verhit een anti-aanbakpan, vet hem zorgvuldig in met olie met een stuk keukenpapier. Dit zorgt ervoor dat de pannenkoekjes mooi egaal kleuren, maar niet aanbakken. Bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur van steeds 3 el beslag. Keer ze na ± 1 min. en bak ze nog 3 sec. Bewaar de pannenkoekjes onder een vochtige doek terwijl je de rest bak. Bestrijk de helft van de pannenkoekjes met anko en dek ze af met een ander pannenkoekjes als een soort wafel met bonenvulling.