Porchetta

‘Porchetta is een Italiaans gerecht en idioot lekker’, aldus Yvette van Boven. ‘Heel gemakkelijk te maken, want eenmaal in de oven kan er nog weinig mis gaan. De Italianen eten het op straat tussen een broodje, dat kun jij ook doen natuurlijk. Je hebt met dit stuk vlees genoeg voor zeker een man of 10-12, je kunt ook een groter stuk vlees klaarmaken voor een feestje, je maakt er namelijk vrienden mee, echt.’

Ook zo dol op dit vlees? Dan lust je deze noedels met buikspek en gamba’s ook!

porchetta

hoofdgerecht | 10-12 personen

3 kg buikspek, met het stuk uitgebeende rib eraan vanwege het vlees en het zwoerd (dat is de huid en die wordt straks lekker knapperig, Engelsen noemen dit ‘crackling’
50 g grof zeezout + wat extra
versgemalen zwarte peper
1 bosje verse tijmblaadjes, grof gehakt
1 bosje verse rozemarijn, grof gehakt
1 groter bosje verse salieblaadjes, grof gehakt
2 el venkelzaad (toko of natuurwinkel)
8 tenen knoflook, fijngehakt
100 g pijnboompitten
4 el olijfolie
ook nodig: een scherp hobbymes, rolladetouw

Verwarm de oven voor op 230°C.

Leg het stuk vlees met de huid naar boven, in de breedte op een grote plank voor je. Kerf met een hobbymes het zwoerd van boven naar beneden in, steeds op ongeveer 8 mm afstand van elkaar. Draai het dan om.

Bestrooi het met zout en grof gemalen zwarte pepere en masseer het goed in het vlees met je vingers. Intussen hak je de kruiden grof met het venkelzaad en de pijnboompitten in een hakmolen of keukenmachine. Bestrooi de gehele bovenkant van het vlees ermee. Knip dan ongeveer tien gelijke stukken touw van zo’n 30 cm en leg ze naast je klaar. Rol het vlees op en bind het strak dicht. Begin in het midden en bind dan de uiteinden af. Bind dan de middenstukken dicht met touwtjes. Knip de uiteinden netjes af. Wrijf de rollade in met wat olijfolie en wrijf het hele stuk goed in met nog wat grof zout en zwarte peper. Druppel wat olijfolie in een braadslee en leg de rollade erin. Schuif de braadslee in de oven en rooster het vlees 20 min.

Verlaag de oventemperatuur dan naar 150°C en dek de rollade goed af met aluminiumfolie. Bak hem 3 uur zonder er verder naar om te kijken. Verwijder dan de folie en bedruip het vlees met de sappen uit de braadslee. Bak het nog 20 min., zodat de korst knapperig wordt.

Haal het uit de oven en til het op een snijplank. Het kan vastzitten, je moet misschien even voorzichtig bikken. Snijd de porchetta in dunne plakken. Eet warm of koud.

Bereiden ± 35 min. / braden ± 4 uur.

RECEPT YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN

Italiaans koken voor grote groep porchetta maken | delicious