popeyetaart: spinazie, feta en olijfolie

Misschien wel het meest romantische cartoonstelletje ooit: Popeye en zijn geliefde Olive Oyl. De gespierde matroos hield er een niet zo geheime affaire met spinazie op na. Eigenlijk kun je deze taart van filodeeg een Popeyetaart noemen. Hij combineert namelijk Popeye’s grote liefdes: spinazie en olijfolie (Olive Oyl). Knisperend krokant en met een rijke, smakelijke, vegetarische vulling. Ai Ai!

hoofdgerecht (4 – 6 personen)

4 el olijfolie
2 grote uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, uit de pers
geraspte schil van 1, liefst biologische sinaasappel
600 g bladspinazie, gewassen
klein bosje bladpeterselie (± 20 g), gehakt
klein bosje dille (± 20 g), gehakt
4 eieren, losgeklopt
200 g feta, verkruimeld
100 g boter
10 velletjes filodeeg

extra nodig: springvorm van Ø 26 cm

Verwarm de oven voor op 180° C. Verhit de olie in een grote wok en fruit hierin de ui, knoflook en sinaasappelschil ± 3 min. Voeg de spinazie in delen toe en schep goed om zodat de spinazie slinkt. Schep de spinazie uit de pan in een vergiet en druk er met een pollepel zoveel mogelijk vocht uit.

Doe de spinazie in een kom en meng er de peterselie, dille, eieren en feta doorheen. Smelt de boter in een steelpan en vet met een klein beetje de springvorm in.

Spreid de velletjes filodeeg voorzichtig uit op het aanrecht. Smeer het bovenste velletje in met boter en leg het onderin de springvorm. Laat de randen van het deeg over de springvorm heenhangen. Smeer een volgend vel in het leg het dwars op het vorige vel.

Neem ¼ deel van het spinaziemengsel en spreid het uit op de bodem. Bedek het met 2 beboterde vellen deeg en leg hierop weer ¼ deel spinazie. Ga zo door tot alle spinazie op is en sluit. Knip de laatste 2 vellen filodeeg rond in de grootte van de vorm. Smeer ze in met boter en leg ze op elkaar bovenop de pastei. Sla nu al het overhangende deeg van de zijkanten om naar binnen en smeer alles goed in met boter.

Bak de pastei ± 40 minuten in de oven. Laat 5 minuten afkoelen voordat je de springvorm verwijderd. Snijd de taart in punten.

Bereiden:15 min. /  oven 40 min.

spinazietaart-delicious