platbrood met 3 tapenades

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In het weekend is een zelfgemaakte snack meer dan welkom. delicious. doet er nog een schepje bovenop met zelfgemaakt platbrood en 3 (!) tapenades met groenten in de hoofdrol. Vier het weekend!

platbrood met 3 tapenades

bijgerecht | 4 personen

Besmeer dit fantastische platbrood met lekkere tapenades met groente in de hoofdrol. De recepten vind je hieronder!

300 g tarwebloem
7 g instantgist (1 zakje) of 10 g verse gist*

Meng de bloem, gist en 3/4 tl zout in mengkom. Voeg beetje bij beetje 150 ml water (of naar behoefte meer) toe totdat de ingrediënten één geheel vormen. Kneed het deeg ± 10 min. met de hand op het aanrecht totdat het fluweelzacht aanvoelt. Laat het deeg een half uur rijzen in een schone kom, afgedekt met huishoudfolie.

Verdeel het deeg in 4 bolletjes, kneed ze licht door en rol de bolletjes uit tot dunne pannenkoekjes van 2 mm dikte. Verhit een koekenpan tot heet – zonder boter of olie – bak het platbrood eerst aan 1 zijde ± 3 min. tot het deeg langzaam omhoog komt, keer om en bak het brood daarna nog even kort ca. 1 min. aan de andere zijde totdat het brooddeeg gaar is.

* Verkrijgbaar bij de bakker of Marokkaanse winkel.

Bereiden ± 40 min.

tapenade van spinazie

100 g spinazie
paar takjes bladpeterselie
paar takjes verse koriander
2 teentjes knoflook
75 ml olijfolie
1 tl paprikapoeder
1/4 tl chilipoeder
1 tl gemalen komijn (djinten)
40 g zwarte olijven zonder pit
20 g Parmezaanse kaas, geraspt
1 el citroensap

Snijd de spinazie, peterselie, koriander grof en pers de teentjes knoflook. Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak de knoflook, paprikapoeder, chilipoeder, komijn en de olijven 2 min. Voeg de spinazie en groene kruiden toe en bak 8 min. totdat het mengsel bijna gaar is.

Pureer grof in een keukenmachine met de Parmezaanse kaas en rest olijfolie. Breng op smaak met citroensap en zout.

Bereiden ± 15 min.

tapenade van zwarte bonen & zwarte olijven

100 g gare zwarte bonen (blik of gedroogd)*
25 g zwarte olijven zonder pit
1 teentje knoflook
50 ml olijfolie
15 g Parmezaanse kaas, geraspt
25 g zongedroogde tomaat (op olie)
paar takjes bladpeterselie, fijngesneden

Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine, maal grof en breng op smaak met zout.

* Verkrijgbaar bij natuurwinkel of toko.

Bereiden ± 10 min.

tapenade van abrikozen & diverse pitten

25 g zonnebloempitten
25 g pijnboompitten
25 g pompoenpitten
5-6 gedroogde abrikozen
2 teentjes knoflook, gepeld en geplet
1 el citroensap
4 el walnotenolie (delicatessen, natuurwinkel of supermarkt)
1 el fijngesneden bladpeterselie 

Rooster de verschillende pitten achtereenvolgens in een droge koekenpan. Mix de abrikozen, de geroosterde pitten, knoflook en citroensap in een keukenmachine grof. Voeg de walnotenolie toe en breng op smaak met peper en zout. Roer de peterselie erdoorheen.

Bereiden ± 15 min.

PRODUCTIE MERIJN TOL RECEPTEN EN BEREIDING DE CULINAIRE WERKPLAATS –  ERIC MEURSIN EN MARJOLEIN WINTJENS FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING LAURA JONGENEEL

drie tapenades met platbrood - de culinaire werkplaats