Rutger bakt: gedraaide broodjes met gruyère en salie

Rutger bakt voor delicious. hartige broodjes met gruyère en salie. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Je gooit wat bloem, water, gist en zout bij elkaar en een paar uur later ligt er een dampend en krakend brood voor je. Hoe tof is dat! Ik word daar echt blij van. Zeg nu eerlijk: wat is lekkerder dan de geur van verse broodjes die net uit de oven komen en kraken als je ze vastpakt?’

Een saucijzenbroodje gaat er ook altijd in, toch? 

gedraaide broodjes met gruyère en salie

broodjes (9 stuks) | vega
bereiden ± 35 min. / rijzen en rusten ± 2 uur en 5 min. / oven 20-25 min.

500 g bloem
7 g gedroogde gist
10 g zout
1½ el olijfolie
100 ml melk, lauwwarm
150 g gruyère, geraspt
4-5 el verse salie, fijngesneden

Doe de bloem, gist, zout, olijfolie, 200 ml lauwwarm water en de melk in een kom en kneed er deeg van. Kneed het ± 10 minuten goed door. Doe het deeg dan in een kom, dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

Kneed 100 g gruyère en de salie door het gerezen deeg en verdeel het in 9 stukken van elk ±100 g. Vorm bolletjes van het deeg en rol ze tot een sliert van ± 20 cm. Laat het deeg 5 minuten rusten en rol het dan verder tot een sliert van 40 cm. Vouw dubbel en draai ze een paar keer om hun as. Leg het gedraaide deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, dek ze losjes af met plasticfolie en laat ze 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

Verwarm de oven voor op 220°C. Strooi de rest van de gruyère erover en bak ze in 17-25 min. goudbruin en gaar.

Laat de broodjes afkoelen op een rooster en serveer ze zo vers mogelijk.

extra tips van Rutger

• Goed en lang genoeg kneden is heel belangrijk bij brooddeeg. Daarmee activeer je de gluten in het deeg die later zorgen voor de juiste structuur. Zeker als je met de hand kneedt, kan het handig zijn om een kookwekker op minimaal 10 min. te zetten, zodat je zeker weet dat je lang genoeg kneedt.

• In plaats van gedraaide broodjes kun je natuurlijk ook gewoon ronde bolletjes bakken met dit recept. Verdeel het deeg dan in 12 porties en vorm daar bolletjes van.

• Deze hartige broodjes zijn ook heel lekker met gepofte knoflook door het deeg in plaats van salie en gruyère. Verwarm voor de gepofte knoflook de oven voor op 200°C. Snijd de bovenkant van 2 bollen knoflook af en besprenkel met olijfolie. Verpak de bollen in aluminiumfolie en zet ze 45 min. in de oven. Laat ze afkoelen en lepel dan de zacht geworden knoflook uit de gepofte bollen en kneed dit door het deeg.

• Gebruik je liever verse gist? Weeg dan 21 g af. Los de gist op in wat lauw water, voordat je het deeg maakt.

RECEPTEN EN BEREIDING RUTGER VAN DEN BROEK FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING ESTHER MUTSAERTS PRODUCTIE DOSIA BREWER

gruyèrebroodjes