Deze Duitse weihnachtsstolle is ideaal om in het weekend te maken – zo geniet je de hele week van een plakje stol. Dit originele Duitse recept is zonder amandelspijs, maar je kunt er best een rol spijs in verwerken. Lekker met boter en een compôte.
Culinair Duitsland ontdekken? De lekkerste recepten ontdek je hier
Duitse weinachtsstolle
ontbijt-of lunchgerecht | 1 brood
50 g sukade
175 g gepelde amandelen, grof gehakt
100 g rozijnen
6 el rum
500 g bloem
2 zakjes gedroogde gist à 7 g
(of 1 zakje biologische gist à 14 g)
½ tl zout
½ tl gemalen kardemom
½ tl gemalen kaneel
10 g melkpoeder (optioneel)*
100 g suiker
1 ei
200 g boter, kamertemperatuur
200 ml lauwe melk
2 tl olie
2 el poedersuiker
Meng de sukade, amandelen en rozijnen met de rum en laat minimaal 1 uur (liever een nacht) trekken. Schep af en toe om. Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg gist, ½ tl zout, specerijen, melkpoeder en suiker toe. Meng alles goed en voeg dan ei, 150 g van de boter en de melk toe. Mix met de deeghaken van de keukenmachine tot een soepel deeg. Bestrooi met een beetje bloem en dek losjes af met plasticfolie. Laat 1½ uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld. Kneed met de handen 5 min. door op een met bloem bestoven aanrecht. Zeef het fruit en de amandelen en laat goed uitlekken.
Druk het deeg uit tot een dunne lap en verdeel het fruit en de noten erover. Rol de deegplak op en kneed alles goed door elkaar, dit duurt wel even. Rol het deeg dan op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 30×25 cm. Klap dan de lange kant van het deeg voor driekwart over de andere kant zodat de typische stolvorm ontstaat. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk licht met olie. Laat het deeg zo nog een uur afgedekt rijzen.
Verwarm de oven voor op 175°C. Smelt de rest van de boter. Bak de stol in ± 1 uur bruin en gaar in het midden van de oven. Bestrijk vlak voor het eind met wat gesmolten boter. Laat de stol afkoelen en verpak evt. goed en bewaar koel. Bestrooi de stol voor serveren met poedersuiker.
*Melkpoeder houdt vocht goed vast, waardoor het brood langer vers blijft. Ook geeft het een rijkere smaak. Melkpoeder koop je in de supermarkt.
Bereiden ± 30 min. / rijzen ± 2½ uur / oven ± 1 uur.
RECEPTEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK BEREIDING AJDA MEHMET PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN