Het allerlekkerst zijn natuurlijk kersen die je rijp van de boom plukt en direct opeet! Neem na een bezoek aan de gaard ook een kistje mee naar huis, voor bijvoorbeeld deze brandewijn.
kersen op lavendelbrandewijn
voor 1 ½ liter
1 kg ontpitte kersen of morellen
250 g suiker
1 vanillestokje
1 pijpje kaneel
2 lavendelbloemetjes of 5 g lavendelblaadjes, onbespoten
500 ml brandewijn
Breng suiker met 250 ml water, het vanille-
stokje, de kaneel en lavendelbloemetjes of -blaadjes tegen de kook aan. Laat de siroop
± 15 min. trekken op het laagste vuur. Zeef de siroop en voeg de brandewijn toe. Doe de kersen in uitgekookte weckflessen en schenk er zoveel lavendelbrandewijn op tot de kersen onderstaan. Sluit de pot en laat de kersen minimaal 2 weken staan voor je ze serveert. Lekker met goede volle boerenkwark of hangop.
Bereiden ± 60 min (inclusief ontpitten kersen) / intrekken minimaal 2 weken.
kersenweetjes
Vanaf eind juni begint de oogst van Hollandse kersen gestaag op gang te komen, te beginnen met de frisrode wat zuurdere ‘meikers’, die vroeger is dan de andere rassen. De naam verwijst niet naar de meimaand maar naar de maaimaand (juni). De meikers wordt steeds minder geteeld omdat hij kwetsbaar is, wat zuurder smaakt en het plukken van hoogstamfruit zeer arbeidsintensief is en dus duurder. Maar juist deze kersen zijn heel geschikt en verrukkelijk in deze zoete kersengerechten.
Hollands het lekkerst
Omdat kersen niet nariepen, zijn ze het lekkerst als je ze snel na de pluk eet. Buitenlandse kersen worden bijna altijd iets te vroeg geplukt (ze moeten nog vervoerd worden), en zijn daarom minder lekker dan Hollandse kersen. Een kiste kersen in de boomgaard komen, is alleen daarom al een tripje naar de Betuwe waard.
invriezen
Zet je 4 sterren vriezer op zijn koudste stand (shockfriezen). Haal alleen de steeltjes eraf, ontpit de kersen liever niet om beschadigingen en vocht verlies te voorkomen. Leg ze iets los van elkaar (een laag) op een met keukenpapier belegde bakplaat en vries ze minimaal 3 uur in. Doe ze in goed afsluitbare zakjes of bakjes over en bewaar. Je kunt ze nu ook bevroren verwerken voor bijv. de clafoutis in de winter.
PRODUCTIE EN BEREIDING TRUDELIES SCHOUTEN RECEPTEN EKE MARIEN STYLING LAURA JONGENEEL FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR