Lijkt ingewikkeld, deze klassiek Marokkaanse m’hencha, maar het is vooral een leuk klusje en als je bezig bent gaat het als vanzelf. De vulling is totaal anders dan de klassieker met amandel en oranjebloesemwater, en is de favoriet van Nadia en Merijn. Zij hebben net hun nieuwe bakboek gepubliceerd: Een druppel rozenwater.
Nadia en Merijn – bekend van hun Arabia-kookboeken – speuren in hun nieuwste boek naar het lekkerste zoet uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Méditerranée. En dat is een heel ander zoet dan de Franse en Angelsaksische patisserie. Hun zoet is doordenkt van honing, oranjebloesem- en rozenwater en bevat amandelen, pistache, sinaasappel en citroen. Nadia en Merijn houden van de klassiekers, maar geven er graag hun eigen draai aan. Denk aan dadelwalnootkoekjes met rozenwater en kaneel, pistachemarsepein met ricottavulling, semolinacake met walnoten en pekmez en abrikozenmelkijs met pijnboompitten. Zoetigheid was nog nooit zo verleidelijk.
m’hencha met hazelnootspijs en anijssuiker
gebak | 10 personen
800 g geroosterde hazelnoten
400 g lichtbruine basterdsuiker
2 el anijszaadjes
250 ml zonnebloemolie
150 g boter
1 rol filodeeg*
honing
ook nodig: bakplaat met bakpapier belegd
Maal de hazelnoten fijn. Meng de suiker met de anijszaadjes en maal fijn.
Meng dit met de hazelnoten en maal fijn. Als je een kleine keukenmachine hebt, kun je dit in 2 keer doen. Voeg als het hazelnootmengsel te droog is tot maximaal 100 ml van de olie toe om de spijs smeuïg te maken. Laat op een koele plek opstijven.
Smelt de boter. Meng de boter met de rest van de zonnebloemolie.
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Maak van de spijs 2 cm dikke worstjes van ± 6-8 cm lang.
Leg 2 vellen filodeeg voor je op het aanrecht en bestrijk ze met flink wat van het botermengsel. Leg de filodeegvellen nu op elkaar met de beboterde kanten naar elkaar toe. Bestrijk ook de bovenkant met boter.
Neem 1 of 2 worstjes van de spijsvulling, leg deze aan de onderkant van het filodeegvel en rol ze dunner uit tot de spijsworst net zo lang is als het filodeegvel.
Rol het filodeegvel zo strak mogelijk op, zorg dat de vulling binnen blijft.
Leg nu nogmaals twee vellen filodeeg voro je op het aanrecht, dit keer naast elkaar, een klein beetje overlappend, zodat je een extra breed vel filodeeg krijgt. Bestrijk met flink wat gesmolten boter. Leg de rol gevuld filodeeg links op de rand van het dubbele filodeegvel. Leg op dezelfde hooft als de gevulde rol spijsworstjes naast elkaar op het filodeegvel. Zorg ervoor dat de vulling overal even dik is. Rol nu nogmaals het filodeeg op, zo strak mogelijk en zorg dat de vulling erin blijft. Je krijgt nu een steeds langere rol.
Rol die tussendoor voorzichtig op als een slang en zorg dat je op het eind steeds een paar centimeter ongevuld filovel over hebt om een volgend gevuld stuk aan vast te kunnen maken. Je kunt de m’hencha zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Zorg dat je hem op tijd op een met bakpapier beklede bakplaat legt, voordat hij te groot wordt om te verplaatsen. Als de m’hencha iets scheurt, is dat niet erg, gewoon doorgaan.
Bestrijk de m’hencha eventueel met wat losgeklopt ei en bak in de voorverwarmde oven in 25-30 min. goudbruin en knapperig.
Bestrijk de nog warme m’hencha royaal met honing. Laat afkoelen en stevig worden.
*Rollen koelvers filodeeg zijn te koop bij mediterrane supermarkten. Het filodeeg uit de diepvries van de supermarkt is niet echt geschikt, de velletjes hiervan zijn te klein en breken snel.
UIT: EEN DRUPPEL ROZENWATER RECEPT EN STYLING NADIA ZEROUALI & MERIJN TOL FOTOGRAFIE SVEN BENJAMINS