Rutger bakt: picknickbrood met gegrilde groenten en feta

Rutger bakt: picknickbrood met gegrilde groenten en feta

Alleen maar ‘oh’s’ en ‘ah’s waren er te horen op de redactie, na het zien van dit picknickbrood van Rutger. En lékker dat-ie was! Rutger: ‘De combinatie van krakend vers brood en gegrilde groenten is waanzinnig!’ 

Probeer ook deze gedraaide broodjes met gruyère en salie van Rutger eens!

picknickbrood met gegrilde groenten en feta

lunchgerecht (± 6 personen)

deeg
400 g bloem
240 ml lauwwarm water
8 g zout
7 g gedroogde gist (1 zakje)
2 el olijfolie

vulling
1 aubergine
1 oranje paprika
1 rode ui
40 ml olijfolie
1-2 tenen knoflook, fijngesneden
1-2 el verse munt, fijngesneden
+ extra om te versieren
1-2 el verse dille, fijngesneden
+ extra om te versieren
150 g feta + extra om te versieren

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 min. door. Maak van het deeg een bal en laat in een afgedekte, licht met olie ingevette kom op een warme tochtvrije plek ± 1 uur rijzen.

Snijd de aubergine in plakken van ½ cm dik. Bestrooi met wat zout en laat de plakken een halfuur ‘zweten’ in een vergiet. Dep de aubergine droog met keukenpapier. Snijd de paprika en de rode ui in grove stukken. Meng de olijfolie met de knoflook en bestrijk de groenten ermee. Verhit een grillpan voor tot hij heel heet is en gril de aubergine en paprika aan beide zijden in 4-6 min. gaar.

Druk op een licht bebloemd werkblad het gerezen deeg uit tot een ronde lap van ± 45 cm Ø en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Beleg het deeg met de gegrilde groenten. Houd daarbij de buitenste rand van ± 8 cm vrij. Bestrooi met munt en dille en verkruimel dan de feta erover. Vouw de buitenste rand zonder beleg iets over de vulling, het mag wat plooien. Druk aan en laat het brood een ½-1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 240°C.

Zet het brood in de oven en verlaag de temperatuur naar 220°C. Bak het brood 25-30 min. en serveer het (lauw)warm of afgekoeld. Bestrooi het brood met extra munt, dille, feta en versgemalen peper.

bereiden ± 30 min. / rijzen ± 2 uur / oven ± 30 min.

Nadat je zelf pitabroodjes hebt gebakken, wil je nooit meer anders:

RECEPT EN BEREIDING RUTGER VAN DEN BROEK FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING ESTHER DE MUNNIK BEWERKING DOSIA BREWER