Delicious.friend Rutger van den Broek bakt de sterren van de hemel. Zijn gedraaide broodjes met pittige gruyère en salie gaan er dan ook moeiteloos bij ons in.
Een saucijzenbroodje gaat er ook altijd in, toch?
gedraaide broodjes met gruyère en salie
broodjes (9 stuks) | vega
bereiden ± 35 min. / rijzen en rusten ± 2 uur en 5 min. / oven 20-25 min.
500 g bloem
7 g gedroogde gist
10 g zout
1½ el olijfolie
100 ml melk, lauwwarm
150 g gruyère, geraspt
4-5 el verse salie, fijngesneden
Doe de bloem, gist, zout, olijfolie, 200 ml lauwwarm water en de melk in een kom en kneed er deeg van. Kneed het ± 10 minuten goed door. Doe het deeg dan in een kom, dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
Kneed 100 g gruyère en de salie door het gerezen deeg en verdeel het in 9 stukken van elk ±100 g. Vorm bolletjes van het deeg en rol ze tot een sliert van ± 20 cm. Laat het deeg 5 minuten rusten en rol het dan verder tot een sliert van 40 cm. Vouw dubbel en draai ze een paar keer om hun as. Leg het gedraaide deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, dek ze losjes af met plasticfolie en laat ze 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
Verwarm de oven voor op 220°C. Strooi de rest van de gruyère erover en bak ze in 17-25 min. goudbruin en gaar.
Laat de broodjes afkoelen op een rooster en serveer ze zo vers mogelijk.
RECEPTEN EN BEREIDING RUTGER VAN DEN BROEK FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING ESTHER MUTSAERTS PRODUCTIE DOSIA BREWER