Haantjes van brood

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Boodschappen doen, oven aan en kneden maar! Dit palmpasenweekend bakt delicious. zelf palmpasenhaantjes. Samen met je kids zijn ze nóg leuker om te maken!

Leuk voor bij deze broodjes: boterfiguurtjes!

Zondag zingen de kinderen in Twente bij de Palmpasenoptocht ’t volgende: ‘Pallem, Pallem, Poasche Loat de hoonder kroasche Hei Koerei, hei koerei Nog enen Zundag, dan kriej wie ’n ei’ en dragen er DIY palmpasenstokken bij. Voor wie nog niet bekend is met de palmpasenstok: het is een kruis gewikkeld  in linten crêpepapier. Bovenop (aan een spijker) prijkt een zoet melkbroodje: het palmpasenhaantje. En afhankelijk van bij welke kerk je hoort of waar je woont hangt er een pinda- of rozijnenketting aan of balanceren er twee eieren op.  Sommige bakkers verkopen broodhaantjes rond Palmpasen (en vaak nog iets langer). delicious. maakt ze natuurlijk zelf.

brood (4 haantjes)

250 g broodmix* voor witbrood
2 eieren
50 g boter op kamertemperatuur
1 el suiker
bloem om te bestrooien
4 krenten of rozijnen
evt. 2 el sesamzaad

Mix met een vork of mes de broodmix in een kom met 130 ml water, 1 losgeklopt ei, boter en de suiker totdat het  een goed samenhangend mengsel is.  Doe het mengsel op een dun met bloem bestoven werkblad over en kneed het 5-7 min. totdat het een mooi soepel deeg is. Leg het terug in de kom, dek af met plasticfolie en laat op een warme plek (boven verwarming bijv.) 45 min. rijzen.

Kneed het deeg nogmaals door, rol er een lange rol van en snijd die in vieren.

Vorm elk stukje rol tot een mooi half boogje. Vorm een kopje door een uiteinde van de boog weer terug te vouwen en maak het einde iets puntig: de snavel. Maak een hanenkam door de bovenkant van de kop een paar keer in te knippen met een schaar. Druk in elke kop een rozijn als oogje.

Maak een mooie hanenstaart door de andere kant van de boog in te knippen.

Leg de haantjes op een dun met bloem bestoven bakplaat en laat de hanen nog 30 min. onder plasticfolie rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 220°C. Klop de 1 ei los en bestrijk de haantjes met het losgeklopt ei. Bestrooi evt. de staarten met sesamzaad.

Verlaag de oventemperatuur naar 200°C en bak de hanen in 12-15 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven.

Bereiden ± 25 min. / rijzen ± 75 min. / oven ± 15 min.

haantjes van brood - delicious