gepocheerd ganzenei met rodewijnsaus & krokante aardappel

Dit gerecht lijkt op een klassiek Frans gerecht, maar is het niet. Een verrassende manier om ei als hoofdgerecht te eten. De eieren kun je vervangen door 4 eendeneieren of door eieren XL.

Voor een handige video over pocheren, kijk hier.

gepocheerd ganzenei met rodewijnsaus & krokante aardappel

lunch- of klein hoofdgerecht (4 personen) v

rodewijnsaus
olijfolie
2 grote uien, fijngesneden
2 takjes rozemarijn + extra voor garnering
200 ml stevige rode wijn
40 ml balsamico-azijn
4 middelgrote vastkokende aardappels,
in flinterdunne plakjes*
evt. wat kervel, voor erover

gepocheerde eieren
azijn
4 ganzen-, eenden- of grote kippeneieren, extra vers (niet ouder dan 5 dagen)

Verwarm in een pan een flinke scheut olijfolie en bak de uien op laag vuur zachtjes 20 min. Ris de rozemarijn van de takjes en snijd heel fijn. Voeg toe aan de uien. Voeg dan de rode wijn, 150 ml water en de balsamicoazijn toe en laat op middelhoog vuur inkoken tot de helft. Breng op smaak met peper en zout en pureer de saus glad. Houd warm. Verhit de oven voor op 225°C. Leg de aardappels dakpansgewijs in een ruime ovenschaal en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Bak de aardappels in het midden van de oven in 12-15 min. licht goudbruin en knapperig.

Breng in een wijde ruime pan een flinke laag water aan de kook met een scheutje azijn. Breek een ei boven een kom. Draai het vuur laag. Roer, als het water zachtjes kookt, met een pollepel een kolk in het water. Voeg het ei in het midden toe; door de kolk blijft het eiwit redelijk goed om de dooier heen. Pocheer het ei ± 4-8 min, afhankelijk van de grootte van het ei. Kijk ook pag. 13 voor gaartijden van eenden- en ganzeneieren. Herhaal met de andere eieren. Houd de gepocheerde eieren warm in een vochtige, warme, schone theedoek.

Verdeel de flinterdunne aardappels over een schaal, schep de eieren erop en verdeel de saus over de eieren. Garneer met wat rozemarijn en evt. een plukje kervel.

* Op een mandoline schaaf je aardappels en andere groente makkelijk flinterdun. Te koop bij kookwinkels.

Bereiden ± 60 min. / oven ± 15 min.

RECEPTEN MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

gepocheerd ganzenei