smeuïge risotto met bier & pancetta

Met verschillende ingrediënten pas je risotto makkelijk aan het seizoen aan. En omdat bier in de keuken niet moet onderdoen, gaan we voor deze heerlijke bierrisotto. Smeuïge risotto met knapperige pancetta als topping… Het water loopt ons al in de mond. 

Vaker koken met bier? Probeer deze ossenstaart met abdijbier ook eens! 

bierrisotto

lunch- of tussengerecht (4 personen)

8 plakjes pancetta
1 l kippenbouillon
2½ el olijfolie
1 ui, fijngesneden
3 tenen knoflook, geperst
330 g arboriorijst
330 ml bier
50 g pecorino pepato*, geraspt + extra geschaafde kaas, voor de garnering

Verwarm de grill voor op de hoogste stand.

Stap 1
Leg de plakjes pancetta op een bakplaat en rooster ze 3 min. tot ze knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm.

Stap 2
Breng de bouillon aan de kook in een pan. Draai het vuur laag en houd de bouillon tegen de kook aan.Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Roerbak de ui zachtjes 3-4 min. Voeg de knoflook toe en bak hem 1 min. mee tot het aroma vrijkomt. Voeg de rijst en wat zout en peper toe en bak de korrels 2 min. al omscheppend. Voeg het bier toe en laat dit in 3-4 min. iets inkoken.

Stap 3
Voeg telkens 250 ml hete bouillon toe en roer tot de bouillon is opgenomen door de rijst voor je de volgende schep bouillon toevoegt. Ga zo door tot alle bouillon is opgenomen en de risotto romig en beetgaar is (dat duurt ± 20 min.)

Stap 4
Neem de panvan het vuur, voeg naar smaak nog wat zout en peper toe en roer de geraspte kaas erdoor zodat hij smelt. Schep in kommen, breek de pancetta erboven en garneer met geschaafde kaas.

* Pecorino pepato is harde schapenkaas met peperkorrels. Als vervanging kun je gewone pecorino of Parmezaanse kaas nemen.

Bereiden ± 55 min.

RECEPTEN WARREN MENDES FOTOGRAFIE MARK ROPER STYLING BERNI SMITHIES BEWERKING ELLEN VAN MOL

bierrisotto met pancetta | delicious