Onze Australische collega Samantha Coutts geeft traditionele lasagne een metamorfose. Net zo lekker als vanouds, maar met véél groente, dus minder zwaar! Deze vegan lasagne met paddenstoelen en miso kun je ook in éénpersoons porties maken.
Probeer ook deze vegan Koreaanse kimchi salade van Mister Kitchen!
lasagne met paddenstoelen en miso
hoofdgerecht | 6 personen | vegan
2 el extra vergine olijfolie
2 sjalotten, in dunne ringen
500 g gemengde paddenstoelen (bijv. shiitake, kastanjechampignons en champignons), in dunne plakjes
½ bos snijbiet, stengels in dunne plakjes, blad heel laten
3 el witte misopasta (shiro), natuurwinkel
evt. 1 tl gedroogde gist
350 ml kokoswater (of water of groentebouillon)
100 g paranoten, helft fijngehakt
toefjes tijm en rode amarant- of basilicumblaadjes, voor erover
ook nodig: pastamachine, 3 ovenschalen (inh. ½ l of evt. 1 grote van 1½ l), ingevet
bechamelsaus
330 ml sojamelk / ½ bosje tijm / 3 el extra vergine olijfolie / 3 el volkorenspeltmeel / ¼ tl gemalen witte peper / ¼ tl gemalenpiment
kurkumapasta
150 g zijden tofoe (silken tofu, Aziatische supermarkt)
1 tl gemalen kurkuma
250 g volkorenspeltmeel
1 el olijfolie
100 g tarwegries of semolina
+ extra om te bestrooien
Doe alle ingrediënten voor de kurkumapasta met 2-3 el water in de keukenmachine en mix ze tot een samenhangende bal. Verdeel het deeg in drie gelijke stukken, omwikkel ze alledrie met plasticfolie en laat minstens
30 min. opstijven in de koelkast.
Neem de deegballen uit de koelkast en haal ze om de beurt door de pastamachine. Bestuif elke deegbal eerst met wat tarwegries. Zet de rollers van de pastamachine op de wijdste stand en haal het eerste stuk deeg er 2-3 keer door, waarbij je het steeds dubbelvouwt, tot het heel soepel en elastisch is. Stel de rollers telkens wat strakker af en haal het deeg er in elke stand 2 keer door, tot je een deegvel van 1 mm dik krijgt. Leg het deegvel uit op een met tarwegries bestoven dienblad en dek af met een theedoek terwijl je de rest van het deeg uitrolt.
Verhit voor de miso-paddenstoelen de olie in een steelpan met dikke bodem op matig vuur. Bak hierin de sjalotten 3-4 min. onder af en toe omscheppen zonder ze te laten kleuren. Voeg de paddenstoelen, snijbietstelen, miso en gist (als je die gebruikt) toe en schep 3 min. om tot de snijbietstelen halfgaar zijn. Voeg het kokoswater toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 25-30 min. zachtjes pruttelen. Neem van het vuur, schep de gehakte noten erdoor en laat afkoelen.
Breng intussen voor de bechamel in een steelpan met dikke bodem de sojamelk met de tijm aan de kook op matig vuur. Neem van het vuur en laat 10 min. trekken. Schenk door een zeef in een kom. Veeg de melkpan schoon, verhit hierin op matig vuur de olie, voeg het speltmeel toe. Verwarm al roerend tot een glad, goudgeel mengsel en laat goed gaar worden. Klop in 3 delen de sojamelk erdoor, zodat je een gladde bechamelsaus krijgt. Laat al roerend 3-4 min. iets inkoken. Roer de peper, het piment en ½ tl grof zeezout erdoor.
Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de helft van de paddenstoelensaus over de bodem van de ovenschalen en dek af met op maat gesneden lasagnevellen. Leg hierop de helft van het snijbietblad en dek af met lasagnevellen. Herhaal nog 1 keer en eindig met lasagnevellen. Schep de bechamelsaus erover. Dek de ovenschalen af met bakpapier en omwikkel met aluminiumfolie. Bak de lasagne in ± 50 min. gaar in de oven, test dit door erin te prikken met een mes.
Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Verwijder de folie en het bakpapier en laat de lasagne bovenin de oven 5-6 min. gratineren. Check regelmatig of het niet te hard gaat! Rasp voor het serveren de rest van de paranoten boven de lasagne en strooi er tijm, basilicum of evt. amarant over.
Bereiden ± 1 uur en 30 min. / oven ± 55 min.
RECEPTEN SAMANTHA COUTTS FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN