Leve de vega recepten. Er wordt volop geëxperimenteerd met vleesvervangers, maar: je maakt ze ook eenvoudig zelf. Probeer deze vega broccoliniballetjes eens. Wij zijn al fan!
Klinkt vegagehakt nét zo lekker? Probeer eens deze groente-kedgeree met vegagehakt
vega broccoliniballetjes
hoofdgerecht (6 personen, 20-24 stuks) v
Maak deze balletjes van tevoren en warm ze later op.
2 bosjes broccolini of bimi, kleingesneden
100 g rucola
1 bosje marjolein, blaadjes geplukt
30 g psylliumvezels* (natuurwinkel)
120 g haverkiemen of -zemelen
4 el milde olijfolie om in te bakken
+ extra vergine olijfolie, voor erover
1 ui, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngesneden
200 g (geiten)feta, verkruimeld
rasp van 1 (bio)citroen + 1 el citroensap
2 eieren
2 kleine courgettes
labne* (mediterrane supermarkt),
platbrood en kiemgroenten, voor erbij
Hak de broccolini en rucola met de helft van de marjolein fijn in de keukenmachine. Meng de psylliumvezels en haverkiemen erdoor.
Verhit 1 el olie in een koekenpan op matig vuur. Bak hierin de ui en knoflook 3-4 min. Voeg het broccolinimengsel toe en schep 1 min. om. Schep in een kom en laat afkoelen. Meng de feta, citroenrasp, eieren en wat zout en peper erdoor.
Vorm 22 balletjes van het mengsel. Plet ze licht en leg ze op een blad. Verhit 1 el olie in een koekenpan op laag vuur. Bak de balletjes in 2-3 min. per kant goudbruin. Gebruik evt. nog wat extra olie.
Schaaf de courgettes op een mandoline in lange plakjes van 3 mm dik en snijd die in slierten (of gebruik een juliennetrekker). Schep in een kom om met het citroensap, wat olie en de rest van de marjolein.
Serveer de balletjes met de courgettesalade, labne, plat brood en kiemgroenten.
* Psyllium- of vlozaadvezels zijn de zaadomhulsels van weegbree (Plantago). Goed als bindmiddel en vol vezels en voedingsstoffen.
Bereiden ± 30 min. / afkoelen ± 5 min.
RECEPTEN SAMANTHA COUTTS FOTOGRAFIE ALICIA TAYLOR STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN