stamppot andijvie met slavinken

Geef een klassieke stamppot andijvie met slavinken een totaal nieuwe smaakbeleving door toevoeging van een rozemarijnvinaigrette.

Probeer ook deze bleekselderijstamppot met kalfsbouletjes.

andijviestamp met slavinken en rozemarijnvinaigrette
hoofdgerecht | 4 personen

slavinken
125 g suikerbrood, fijngesneden
3 el melk
500 g half-om-halfgehakt
1 teen knoflook, fijngesneden
1 tl kerriepoeder
24 lange plakjes ontbijtspek
20 g boter

stamppot
200 g knolselderij, in stukken
600 g kruimige aardappels, in stukken
75 g boter
400 g andijvie, fijngesneden
10 g peterselieblad, fijngesneden
vinaigrette
10 el olijfolie
4 takjes rozemarijn, naaldjes zeer fijn
gesneden
1 teen knoflook, zeer fijn gesneden
2 el witte wijn azijn
1 el vloeibare honing
70 g gemengde noten, fijngehakt

Week voor de slavinken het suikerbrood 5 min. in de melk en knijp goed uit. Meng het gehakt met het suikerbrood, 1 tl zout en peper naar smaak en de rest van de ingrediënten voor het gehakt heel goed. Verdeel het gehakt in 8 gelijke dikke korte worstjes. Gebruik per slavink 3 plakken ontbijtspek: leg eerst 2 plakjes naast elkaar en één dwars er overheen en leg daarop een gehaktworstje. Pak de worstjes goed in en maak zo 8 slavinken.

Verwarm de boter op middelhoog vuur. Bak de slavinken aan beide kanten 1 min. Leg de deksel op de pan, zet het vuur laag en bak aan beide kanten nog 8 min.

Breng intussen voor de stamppot een laagje water aan de kook. Voeg de knolselderij en aardappels toe en kook met de deksel op de pan op laag vuur gaar in 18-20 min. Giet af, voeg de boter toe en stamp alles goed door elkaar. Roer de andijvie en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm intussen voor de vinaigrette op laag vuur de olie met de rozemarijn en de knoflook. De knoflook mag niet bruin kleuren. Voeg de azijn, honing en noten toe en verwarm nog enkele seconde. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met de slavinken en warme vinaigrette.
Bereiden ± 40 min.

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

cover delicious 3

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 3 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

stamppot andijvie