slow roast rosbief met basilicumkorst

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vlees langzaam de tijd geven om smaak te ontwikkelen en lekker mals te worden. Je geduld wordt rijkelijk beloond wanneer je deze slow roast rosbief maakt. 

Rosbief over? Maak dan deze volkorenpastasalade met rosbief!

Slow roast rosbief met basilicumkorst en mierikswortelsaus

hoofdgerecht | 8 personen

100 g panko (japans broodkruim, toko) of verkruimeld oud witbrood
3 tenen knoflook, gekneusd
2 tl verse tijmblaadjes
blaadjes en topjes van een flinke bos basilicum
rasp en sap van 1 (liefst biologisch citroen
1 eiwit
1 rosbief (1-1,2 kg), op kamertemperatuur
125 g boter
2 el olijfolie
400 ml runderfond (pot)

mierikswortelsaus
250 ml creme fraiche
1-2 ek mierikswortel, fijngeraspt**

Voorbereiden: kan de ochtend van tevoren. Pureer voor de kruidenkorst in de keukenmachine het panko met de knoflook, tijm, basilicum, citroenrasp heel fijn, meng met het eiwit en breng op smaak met zout en peper.

Kruid de rosbief met zout en peper. Verwarm in een braadpan met dikke bodem 25 g boter en de olie op  halfhoog vuur. Leg, als het schuim wegtrekt, de rosbief in de pan en braad in 5 min. rondom bruin. Neem uit de pan en laat iets afkoelen.

Dep de rosbief droog met keukenpapier en druk de kruidenkorst aan de boven en zijkanten op het vlees. Druk goed aan. Leg de rosbief in een passende braadslede, dek losjes af met aluminiumfolie en zet tot gebruik koel weg. Blus de aanbaksels in de pan af met de fond en kook op hoog vuur in tot 200 ml. Laat afkoelen en bewaar koel.

Rasp voor de saus de mierikswortel fijn en meng door de creme fraiche. Breng op smaak met zout en wat citroensap en zet koel weg.

Bereiden: begin 4 1/2 uur van tevoren. Laat de rosbief in 1 1/2 uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 90°C. Zet de braadslede in de oven en gaar de rosbief in 2 1/2-3 uur in de oven tot een kerntemperatuur van 50°C. Handig is het om een kernthermometer* in de rosbief te steken, dan kun je precies zien wanneer deze van binnen mooi rood (50°C) of rose (55°C) is. Neem de rosbief uit de oven en laat afgedekt rusten.

Verwarm de jus in een steelplan en schenk bij de aanbaksels in de braadslede, roer goed over de bodem en giet alles terug in de pan. Verwarm de jus tot kookpunt, neem van het vuur af en klop de boter in kleine beetjes erdoor (laat niet meer koken), zodat de saus licht bindt. Snijd het vlees op een vleesplank met een scherp mes in plakken. Serveer met de jus en mierikswortelsaus. Lekker met aardapp-knolselderijgratin en spruitjes.

*Kernthermometers zijn te koop bij de goed gesorteerde keukenwinkels.
** Mierikswortel is ook geraspt in potjes te koop bij de supermarkt. Verse mierikswortel koop je bij natuurwinkels, delicatessenzaken of bij de groenteboer.

Voorbereiden ± 35 min. / bereiden ± 15 min. / oven ± 3 uur.

PRODUCTIE, BEREIDING EN RECEPTEN NEL PIT EN TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING LAURA JONGENEEL

vleesboek van delicious.

De allerlekkerste vleesrecepten vind je in delicious. hét vleesboek! Bestel het snel in de webshop!

slow roast rosbief