gegrilde makreel met gepofte zoete aardappel en kruidencrème

gegrilde makreel met gepofte zoete aardappel en kruidencrème

Tijd voor een feestje op tafel. Met zachte zoete aardappel en krokant gegrilde makreel. Maak dit gerecht met een frisse wortelsalade, want die gaat er bij kinderen zeker in. Maak ‘m extra lekker met dunne plakjes appel en partjes mandarijn. 

Dit is nog zo’n heerlijke recept met gepofte aardappel!

gegrilde makreel met gepofte zoete aardappel en kruidencrème

hoofdgerecht | 4 personen

4 zoete aardappels, ingeprikt
3 el bieslook, fijngehakt
3 el peterselie, fijngehakt
125 ml crème fraîche
6 el olijfolie
100 g ontbijtspek, dunne reepjes
2 sjalotten, in dunne plakjes
500 g winterwortel, grof geraspt
500 g verse makreelfilets met huid
2 el witte wijnazijn

Verwarm de oven op 210 °C. Prik de zoete aardappel rondom met een scherp mesje in. Leg ze op een bakplaat in de oven en rooster ze in 45 min. gaar. Prik met een mesje om te controleren of ze gaar zijn.

Roer de kruiden door de crème fraîche en breng het op smaak met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan, bak het spek goudbruin en krokant. Voeg de sjalot toe, schep het om en blus de pan af met azijn. Schep de warme spekjesdressing vlak voor het serveren door de wortel. Voeg nog 3 eetlepels olie toe en breng het op smaak met zout en peper.

Bestrooi de visfilets met zout en peper en bestrijk ze met 1 eetlepel olie. Verhit de grillpan en grill de vis op de velkant op hoog vuur goudbruin en krokant. Keer de vis en grill ook de andere kant nog 1 minuut. Snijd de gepofte zoete aardappels door midden, maak het kruim iets los met een vork en schep de kruiden crème erop.

Bereiden ± 15 min./ oven ± 30 min.

PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING BART STUART