biefstuk met asperges en courgette

Het is weer tijd voor asperges. Geniet ervan zolang het kan, want het aspergeseizoen is betrekkelijk kort. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni.

biefstuk met asperges en courgette

hoofdgerecht (4 personen)

4 biefstukjes
4 plakjes ontbijtspek of prosciutto
750 g witte asperges
5-6 dunne kleine courgettes
500 g krieltjes in de schil, geschrobd
5 el olijfolie
1½ el fijngesneden rozemarijnnaaldjes
½ (liefst biologische) citroen, gehalveerd, helften in dunne plakjes
1 el (witte) balsamico azijn
2 tl honing

Ontsteek de barbecue ½ uur van tevoren, of gebruik de grillpan of ovengrill. Omwikkel de biefstukjes strak met het spek en zet vast (cocktailprikkers, keukentouw). Zet apart.

Maak de asperges schoon en snijd ze in drieën. Snijd de courgettes in vingerdikke plakken. Stoom of kook de krieltjes ± 10 min., de asperges ± 5 min. en de courgetteplakjes ± 3 min. voor, alles mag nog niet gaar zijn.

Bestrijk de biefstukjes met wat olie, kruid desgewenst vooraf met zout en leg ze op de barbecue (of onder de grill of in de grillpan). Rooster de biefstukjes in 5-8 min. bruin (afhankelijk van de dikte en of je het vlees van binnen rood, rosé of meer doorbakken wilt hebben), keer halverwege.

Verhit ondertussen de wok voor, voeg 4 el olie en de rozemarijn toe en laat 5 tellen bakken. Voeg de krieltjes toe en roerbak ± 3 min. op halfhoog vuur. Voeg de asperges, citroenplakjes en courgettes toe en roerbak nog 5 min. totdat alles beetgaar is. Blus af met de azijn en honing, laat 1 min. indampen en bestrooi met zout en peper uit de molen. Serveer met de biefstukjes.

Bereiden ± 30 min. + opwarmen barbecuetijd
p.p. ± 300 kcal / 15 g eiwit / 10 g vet / 30 g koolhydraten

Recept Trudelies Schouten Styling Jan-Willem van Riel Fotografie Rob van der Vet Bereiding Bart Stuart