Begin de dag eens met hartige muffins als je geen zin hebt in een boterham of een kom cruesli. Ook lekker voor de brunch op zondag of gecombineerd met een glas Italiaanse wijn bij de borrel.
Deze muffins met boerenkaas zijn ook heerlijk.
hartige muffins met ham
hapje | 12 muffins
300 g zelfrijzend bakmeel
2 eieren, losgeklopt
4 el olijfolie
250 ml melk
150 g komijnenkaas, geraspt
2 tl gedroogde oregano
12 plakjes goede kwaliteit gedroogde ham
Verwarm de oven voor op 200°C. Zeef het bakmeel boven een kom en druk een kuiltje in het midden. Breek de eieren boven het kuiltje en voeg de olie toe. Roer goed los met een vork. Voeg scheutje voor scheutje al kloppend de melk toe, zodat je een glad beslag krijgt. Meng de kaas en oregano door het beslag en breng op smaak met versgemalen peper en evt. wat zout.
Schep het beslag in een ingevette (of met papieren vormpjes beklede) muffinplaat (12 holtes). Bak de muffins in het midden van de oven in 20-25 min. goudbruin en gaar.
Laat de muffins 5 min. afkoelen voordat je ze uit de vorm neemt. Zet ze dan op een rooster om ze helemaal af te laten koelen. Je kunt de gebakjes in een gesloten trommel op kamertemperatuur goed bewaren. Vouw de ham nonchalant tot ‘roosjes’ of rol de plakjes op. Leg de ham op de muffins en steek vast met een mooie prikker.
Bereiden ± 15 min. / oven ± 25 min.
FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING LAURA JONGENEEL