In Normandië en Bretagne kun je hartige galettes (crêpes van boekweitmeel) eten. De ‘galette complète’ is een eenvoudige lekkere versie met ham en ei. Ook lekker voor de brunch.
gevulde flensjes met ham en ei
lunch- of hoofdgerecht (4 personen)
225 g boekweitmeel
2 eieren
300 ml volle melk
60 gesmolten boter + 30 g boter voor erop
8 plakjes ham
8 kleine eieren
125 g geraspte kaas (emmenthaler of gruyère)
salade
1 tl dijonmosterd
2 el citroensap
6 el groene olijfolie
1 kleine venkelknol, flinterdun geschaafd
1 zakje waterkers of veldsla (150 g)
Klop een dik egaal beslag van meel, eieren en 100 ml melk. Voeg al kloppend de rest van de melk en 175 ml water toe en klop de boter erdoor. Gebruik liefst 2 middelgrote koekenpannen tegelijk, verhit ze op halfhoog vuur en bak van het beslag (zonder boter) 8 dunne flensjes.
Leg ze voor het vullen een voor een terug in de pan. Leg op elk flensje een klontje boter en laat smelten. Leg er dan een plakje ham op. Breek een ei boven het flensje en verspreid het eiwit met de bolle kant van een lepel. Zorg ervoor dat de dooier heel blijft en in het midden ligt. Bestrooi met de kaas. Klap de randen naar binnen, zodat een vierkant ontstaat terwijl de dooier zichtbaar blijft.
Klop voor de dressing mosterd, citroensap en zout en peper naar smaak door de olie. Meng de dressing door de rest van de salade-ingrediënten. Serveer de gevulde flensjes warm met de salade.
Bereiden ± 45 min.
lekker lazy
Je kunt ook kant-en-klare flensjes gebruiken. Neem de dunste die er zijn, dikke pannenkoeken zijn minder geschikt.
Recept Trudelies Schouten Fotografie Rob van der Vet styling Jan Willem van Riel Foodstyling Bart Stuart