boterkoek met amandelspijs en lemon curd

Dit niet-te-zoete gebak is perfect om te verdelen bij een lekker koffie- of theemoment met vrienden en familie. De lemon curd die je bij de boterkoek serveert is ook heerlijk bij allerlei andere soorten gebak, scones bijvoorbeeld. 

Gebruik de lemon curd bijvoorbeeld in deze taart met bosbessen

boterkoek met amandelspijs en lemon curd

gebak (16 stukken)

Amandelspijs is het lekkerst als je het een paar dagen tot een week laat rijpen. Je kunt ook kant-en-klaar amandelspijs gebruiken, dit is vaak te koop bij notenwinkels. Roer dan door 300 g spijs nog de citroenrasp, gember, venkelzaad en ei. 

300 g roomboter, op kamertemperatuur
100 g kristalsuiker
100 g witte basterdsuiker
300 g bloem
1 ei, losgeklopt
1 el blanke amandelen, geroosterd en grof gehakt

amandelspijs
150 g blanke amandelen
150 g suiker
rasp van 1 (bio)citroen
1 tl versgeraspte gember
1½ tl  venkelzaad, gekneusd
1 ei

lemon curd
3 eieren
rasp van 1 (bio)citroen
sap van 3 citroenen
300 g suiker
190 g boter, gesmolten
ook nodig: vierkante bakvorm van 20-20 cm, ingevet, met bakpapier bekleed

Begin liefst 2 dagen of anders 1 dag van tevoren.

Maal de amandelen in de foodprocessor fijn. Voeg de suiker, het citroenrasp, de gember en het venkelzaad toe en laat de motor nog even draaien. Laat het amandelspijs afgedekt met plasticfolie 1 of meer dagen in de koelkast om te rijpen. Meng er dan het ei door.

Verwarm voor de lemon curd de eieren met citroenrasp en -sap en de suiker. Breng tegen de kook aan onder voortdurend kloppen met een garde totdat een dikke saus ontstaat. Voeg de gesmolten boter langzaam toe en blijf roeren. Haal de pan van het vuur en giet over in grote goed schoongemaakte potten. Sluit af en laat afkoelen.

Meng voor het deeg de boter met de 2 soorten suiker, een snuf zout en de bloem. Kneed alles tot een soepel deeg en leg verpakt in folie een uur in de koeling.

Verwarm de oven op 180°C. Verdeel het deeg in 2 gelijke helften. Druk een van de helften gelijkmatig uit over de bodem. Leg het amandelspijs erop en verdeel het netjes. Rol het tweede stuk deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit ter grootte van de vorm en dek het amandelspijs ermee af. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en strooi de amandelen erover. Bak de boterkoek in 30-40 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven. Serveer met de lemon curd.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 40 min. / laten rijpen ± 1-2 dagen

PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS M.M.V. DE HOOILANDEN BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

boterkoek - delicious