frambozenmousse met room en frambozengranita

Wat doet je meer aan de zomer denken dan de smaak van een framboos? Al is het nog niet op-en-top zomerweer, deze frambozenmousse met -granita doet je wel verlangen naar het zonnetje. Dit recept kwam van frambozenkwekerij Raspberry Maxx. Echte delicious.friends die je ’s zaterdags op de biologische markt op de Nieuwmarkt in Amsterdam vindt. Of bij hun eigen kwekerij in Meijel, Limburg.

frambozengranita

nagerecht, 6 personen

500 ml frambozensap* (o.a. bij Raspberry Maxx te koop)
80 g suiker
2 tl fijngesneden munt

frambozenmousse

350 ml frambozen** + extra voor garnering
sap van ¼ citroen
60 g suiker
3 blaadjes witte gelatine
2 verse eiwitten
150 ml slagroom

roomlaag

400 ml slagroom
2 zakjes vanillesuiker
40 g fijne kristalsuiker

Verwarm voor de granita het frambozensap zachtjes met de suiker en roer tot de suiker
is opgelost. Giet het gezoete sap in een lage platte metalen schaal en laat in een 4-sterrenvriezer in 4 uur bevriezen. Roer regelmatig met een vork door voor een mooie losse structuur. Roer vlak voor het serveren de munt erdoor. Evt. kun je 50 ml van het sap vervangen door bijv. frambozenlikeur.

Pureer voor de mousse de frambozen in de keukenmachine of met de staafmixer en zeef ze indien gewenst** (Raspberry-Maxx doet dit niet, want vindt pitjes ook mooi). Meng de puree met citroensap en suiker in een pan, verwarm al roerend en laat de suiker oplossen.

Week ondertussen de gelatine 5 min. in ruim koud water. Neem de pan met het frambozenmengsel van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de hete frambozenmassa. Zet de pan in een bak koud water en roer zodat de massa snel afkoelt.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf. Klop ook de slagroom stijf. Spatel als de frambozenmassa gaat ‘hangen’ in delen de stijve slagroom en eiwitten erdoor. Vul 6 glazen tot 1/3 met de frambozen-mousse en laat opstijven in de koelkast.

Klop voor de roomlaag de slagroom met alle suiker stijf en verdeel over de mousse. Schep daarop een laag van de frisse frambozengranita.

Garneer met wat verse frambozen en toefje munt en serveer direct.

* Als je zelf frambozensap wilt maken, pureer dan 750 g frambozen en verwarm ze zachtjes tot tegen het kookpunt. Giet de pulp door een dubbelgevouwen stuk kaasdoek en vang het sap op. Druk de pulp met een lepel nog verder uit om zoveel mogelijk sap uit de frambozen te halen.

** Als je voor de mousse de frambozen zeeft, heb je 400 g frambozen i.p.v. 350 g nodig.

Bereiden ± 30 min / bevriezen ± 4 uur / opstijven ± 1 uur.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING LAURA JONGENEEL BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI RECEPTEN RASPBERRY-MAXX

* Dit recept verscheen eerder in delicious.

Frambozenmousse-delicious