de perfecte oliebol

Goudbruin en krokant van buiten, droog, mals en luchtig met een friszoet accent van binnen: dit jaar bak jij de perfecte oliebol! Mister Kitchen’s Daan en Maarten gingen voor delicious. op oliebollenjacht en ontdekten dat oliebollen bakken een hele kunst is. Dat blijkt ook elk jaar weer uit de verschillende oliebollentesten. Een van de bakkers die al jaren de beste bollen bakt is Eric Nijkmap van ijssalon Het IJs van Columbus in Amstelveen. Van hem kregen Daan en Maarten bakproof tips.

1 Gebruik bij voorkeur biologisch-dynamische durum-tarwe (verkrijgbaar bij natuurwinkels) voor een luchtig resultaat.

2 Neem per kilo bloem 200 g krenten en 200 g rozijnen en wel ze een nacht van tevoren in water. Laat de vruchten goed uitlekken en dep ze droog met een theedoek. En dan: meng ze met 2 geschilde en in blokjes gesneden goudreinetten of cox’s orange en verwarm dit mengsel 5 min. in een oven van 50ºC. Voeg de vulling daarna aan het deeg toe.

3 Roer het deeg voor het bakken met een houten lepel 15 keer stevig door, oliebollenbakkers noemen dit ‘doorslaan’.

Bakken
De perfecte bol bak je in zonnebloemolie op een temperatuur van 175 ºC.

Bewaren en opwarmen
Het lekkerst zijn oliebollen natuurlijk dagvers. Na één dag adviseert Eric Nijkamp de oliebol op te warmen in de oven, of in de bakzak op een temperatuur van 175°C. Gebruik je de bakzak, knip dan een hoekje van de gesloten zak zodat de stoom kan ontsnappen. Leg de warme oliebollen op een mooie schaal en laat ze nog zeker 15 minuten uitwasemen. Zo krijgen de oliebollen weer een lekker korstje en kan het kruim iets afkoelen. Bestuif ze royaal met poedersuiker.

Passende bubbels?
Jazeker! Volgens vinologe en delicious. wijnschrijfster Ellen Dekkers is een Italiaanse  Asti spumante de beste kanshebber bij een oliebol of appelflap.