culi-vraag: warme bonen-olijvenkoeken met tomatendipsaus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

warme bonen-olijvenkoeken met tomatendipsausOp de redactie krijgen we regelmatig culi-vragen van lezers. Zoals deze vraag van Madeleine Hamans: ‘Waar blijven de witte bonen in het recept Warme bonen-olijvenkoeken met tomatendipsaus uit het oktobernummer? Het is logisch dat ze in het beslag komen maar helaas staat dit nergens vermeld!’

Het antwoord van onze culi-redacteur Trudelies luidt als volgt: ‘U hebt helemaal gelijk! Ondanks dat we testen (soms meerdere keren) en de tekst nog meerdere keren gelezen en gecheckt wordt, slipt er toch af en toe weer een foutje door! Heel vervelend, maar fijn dat u zo opmerkzaam bent. De bonen moeten inderdaad door het beslag.’

warme bonen-olijvenkoeken met tomatendipsaus

voorgerecht (± 12 koekjes/4 personen) v

150 g gedroogde witte bonen, een nacht geweekt
1 blaadje laurier
4 takjes tijm, van 2 takjes de blaadjes afgestroopt
1 teen knoflook, fijngesneden
1 sjalotje, fijngesneden
60 g zachte geitenkaas, verkruimeld
50 g ontpitte zwarte olijven, fijngesneden
150 ml milde olijfolie

beslag
110 ml donker bier
100 g bloem, gezeefd

saus
1 sjalotje, fijngesneden
1 rijpe vleestomaat, zaad eruit, vruchtvlees in piepkleine blokken
2 el chilisaus
4 el fijngesneden bladpeterselie

Zeef de geweekte bonen. Doe ze in een pan met ruim water, de laurier en 2 tijmtakjes, zonder zout en kook ze in 1-1½ uur gaar. Giet ze af, verwijder de laurier en het tijmtakje en laat uitlekken.

Klop in een ruime kom voor het beslag beetje bij beetje het bier bij de bloem en voeg een flinke snuf zout toe. Schep de bonen, knoflook, sjalot, geitenkaas en olijven door het beslag.

Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Roer het beslag er nogmaals door en leg voorzichtig telkens 5 flinke eetlepels van het beslag in de olie, net als met drie-in-de-pan, maar dan iets kleiner. Bak de koekjes rondom bruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar en serveer als dip met de bonenkoeken.

Bereiden ± 25 min. / bonen weken 1 nacht van tevoren / koken bonen ± 1½ uur

PRODUCTIE Trudelies Schouten RECEPT Kirsten Eckhart BEREIDING Jacqueline Pietrowski

* Dit recept verscheen eerder in delicious.