crème anglaise

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Iedereen weet ‘t: homemade sauzen smaken ’t beste! In delicious.december geeft receptenschrijver Eke Mariën je 5 fantastische (hartige) sauzen. Maar een échte crème anglaise (of in de volksmond ‘gewoon’ vanillesaus) mag niet ontbreken bij het dessert. Ben je iets avontuurlijker ingesteld? Probeer dan 1 van de 2 variaties: kardemomsaus of citrus-vanillesaus!

crème anglaise (vanillesaus)

basissaus | voor ± 650 ml

500 ml melk
1 vanillestokje
6 eierdooiers
75 g fijne kristalsuiker

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met de punt van je mes het zaadjes eruit. Breng de melk met het stokje en de zaadjes in een steelpan met een dikke bodem aan de kook. Draai het vuur laag en laat de vanillemelk op een vlamverdeler rustig 15 min. trekken.

Klop intussen de eierdooiers met de suiker luchtig. Voeg de warme melk voorzichtig beetje bij beetje toe aan de dooiers. Schenk de melk terug in de pan en bind de saus onder voortdurend roeren op laag vuur*. De saus moet op de achterkant van een bolle lepel blijven liggen. Schenk de saus door een fijne zeef en laat afkoelen in een kom met ijskoud water.

* Als je een thermometer gebruikt, kom dan niet boven de 80ºC. Kom je boven die temperatuur, dan stollen de eieren en krijg je kleine klontjes in de saus. Je koelt de saus dan ook snel in een kom met ijskoud water om te voorkomen dat hij doorgaart.

Bereiden ± 30 min.

Variatie 1: kardemomsaus
Rooster 15 kardemompeulen in een droge koekenpan. Breng 500 ml melk met de kardemompeulen (i.p.v. vanille) in een steelpan met een dikke bodem aan de kook. Draai het vuur laag en laat de kardemom ± 15 min. trekken in de melk. Maak de kardemomsaus zoals de vanillesaus. Lekker bij gestoofde peertjes, appeltjes uit de oven of appel-cranberry crumble.

Bereiden ± 30 min.

Variatie 2: citrussaus
Schenk 250 ml vanillesaus in een maatbeker. Snijd van 4 clementines de partjes mandarijn tussen de vliesjes uit* en roer ze door de saus. Voeg de rasp van 1 (liefst biologische) limoen toe. Breng de vanillesaus op smaak met een scheutje sinaasappellikeur. Lekker bij flensjes met een bol vanille- of amandelijs, bij wentelteefjes of chocoladetaart.

* Of neem sinaasappel, dat is wat makkelijker schoonmaken maar geeft een iets zuurder resultaat.

Bereiden ± 35 min.

PRODUCTIE ELLEN VAN MOL RECEPTEN YOLANDA
VAN DER JAGT BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN-WILLEM VAN RIEL

Dit recept verscheen eerder in delicious.december 2010.

creme anglaise vanillesaus - delicious