saffraan & co x 4

ChermoulaLekker aan het koken uit het mediterrane julinummer van delicious.? Hier zijn nog 3 extra mediterrane kruidenmixen en een recept voor ingemaakte citroen van onze culinair redacteur Merijn Tol. Benieuwd naar de producten bij de recepten? Blader dan snel door het julinummer van delicious. en ontdek!

 

Picada

picada

Deze Catalaanse smaakmaker roer je op het einde door een gerecht. Het recept komt uit Bismilla Arabia, van Merijn & Nadia. Ook hier geldt: stampen, stampen, stampen!

2 el amandelen of hazelnoten
1 teentje knoflook
½ bosje peterselie
1 el pimenton

Maak de picada: stamp in een vijzel 2 el amandelen of hazelnoten, met de grofgehakte peterselie, pimenton, het overgebleven teentje knoflook en wat zout tot een hele fijne pasta. Roer de picada aan het einde door een tomatensaus met vis of vlees.

 

Chermoulachermoula
Deze chermoula komt uit  Arabia, het 1e kookboek van Merijn Tol & Nadia Zerouali. Ze leerden ‘m maken in Marokko. ‘Stampen tot het zweet op je voorhoofd staat. Een echt goede chermoula is een dikke pasta waarbij alles fijn is’, is het devies. Perfect om vis of kip te marineren of een tajine te kruiden.

2 bosjes verse koriander
4 teentjes knoflook
2 el komijn
4 el paprikapoeder
(Marokkaanse) azijn
olie
zout

Snijd de koriander fijn. Stamp de knoflook fijn met de koriander, komijn en paprikapoeder in een vijzel. Voeg zoveel azijn toe dat het een pasta wordt en breng op smaak met zout. Heerlijk om visjes zoals sardientjes mee in te smeren en te marineren.

 

pistoupistou
Pistou is het Provençaalse zusje van de pesto en komt uit Ligurië. Het verschil met pesto is dat er geen pijnboompitjes in zitten. De saus wordt traditioneel door een soupe (au pistou) geroerd.

1 bos basilicum
2 teentjes knoflook
2 dl olijfolie
Zout

Snijd de basilicum fijn. Stamp de knoflook fijn in een vijzel en voeg de basilicum toe, stamp tot een pasta. Voeg daarna in een klein straaltje de olijfolie toe en breng op smaak met zout.

 

ingemaakte citroeningemaakte citroenen
In Midden-Oosterse gerechten tajines en stoofgerechten worden ingemaakte citroenen gebruikt. Je kunt ze kant-en-klaar kopen bij de Midden-Oosterse winkel… maar nog lekkerder is het om ze zelf te maken. Dit zijn ingemaakte citroenen à la Merijn & Nadia.

4-5 bio citroenen
Grof zout
Oranjebloesemwater

Kruis de citroenen  aan de bovenkant in tot halverwege, schep in iedere citroen een flinke theelepel zout. Doe de citroenen in een schone uitgekookte pot,stop er zoveel in dat ze goed klem komen te zitten, schep er nog 2 el zeezout bij en een scheutje oranjebloesemwater. Laat de citroenen op een koele donkere plek konfijten. Na ongeveer  3 weken of een maand zijn ze klaar voor gebruik. Gebruik alleen de aromatische schil en verwijder het bittere vruchtvlees. Ook heerlijk in dunne reepjes in een salade!

Picada