BLOG – Broccolovers

Lang leve de heilige stronk! Wij dragen broccoli een warm hart toe. Net als Samuel Levie, één van de breinen achter de campagne Big Bang Broccoli. Samuel (en wij ook trouwens) vindt dat er meer broccoli moet worden gegeten!

Samuel: ‘Het gaat goed met de broccoli. Veel mensen begrijpen niet dat ik zo gek ben op de uit de kluiten gewassen koolknop. Het is zo’n typische groente die je moeder net te gaar kookte. De kool eindigde dan grauw, slap en naar muffe windjes ruikend op je bord. Totaal onnodig, want broccoli, is goed bereid, ontzettend lekker en ook nog eens super gezond. Kortom broccoli is de bom en met het Hollandse broccoliseizoen in aankomst verdient de broccoli wat extra aandacht.

Maar hoe maak je de zo onderschatte broccoli sexy? Wij keken mee met de campagne die Victors & Spoils neerzette samen met de NY Times. Zij gooiden het over de boeg van de reclame. En dat is zo een gek idee nog niet! Voedselgiganten en reclamemakers dringen dagelijks ons leven binnen met allerlei ongevraagde boodschappen. Ze kapen de openbare ruimte en via de televisie komen ze zelfs onze woonkamers in. Overal op straat worden we aangestaard door rondborstige topmodellen en afgetrainde mannenlichamen. Ze kijken op ons neer vanaf hoge gebouwen, rondrijdende bussen en vanuit tramhokjes. Reclames zijn overal en prijzen bijna alleen maar ongezonde producten aan. De reclameboys lijken zich alleen te ontfermen over producten die intrinsiek niet sexy zijn zoals een blikje suikersiroop met prik, of supergoedkope chocolade. Natuurlijk doet het voedingscentrum zo nu en dan ook een poging om een gezond dieet te promoten. Vaak worden die campagnes als belerend ervaren, maar als de marketeers het doen, denken mensen: I’m lovin’ it.

Stel je voor dat iemand het geld had om zelf reclame te maken voor de broccoli? Zo moeilijk zou het niet moeten zijn om een campagne te bedenken voor die ene groente die waarmaakt wat anderen claimen. De heerlijk heldere…  De groene motor…. Wie is er niet groot mee geworden? Zo en nu eerst een broccoli!’

Salade voor broccovoors

400 g broccoli
200 g doperwten
200 g komkommer
200 g feta
20 g alfalfa
20 g geroosterd sesamzaad
30 g geroosterde zonnepitten
1 avocado
hand bladpeterselie, gehakt
handje muntblaadjes, gesneden
1 limoen
flinke scheut goede olijfolie

Dit een fantastische salade. Het is mijn variant van een recept uit het Leon kookboek (Engelse restaurantketen). Zij voegen nog 200 gram gekookte quinoa toe, maar aangezien er wereldwijde quinoaschaarste is, laat ik deze even weg. Nog steeds even lekker! Snijd de broccoli in kleine roosjes. Schil de stronk. Snijd deze door de helft en vervolgens in mooie repen. Breng een pan met water en genoeg zout aan de kook. Kook de erwten en de broccoli in ongeveer 4 minuten en zonder deksel beetgaar. Spoel de groenten koud zodat deze mooi hun kleur behouden. De rest spreekt eigenlijk voor zich. Maak alle ingrediënten aan met de limoen en olijfolie en serveer in diepe borden.

RECEPT + TEKST SAMUEL LEVIE