blog: bijenkorfkoekjes uit Tsjechië

Het voorjaar lonkt, de bijen zijn op komst. Tijd om alvast wat bijenkorven te maken zodat de bijtjes dat zelf niet meer hoeven te doen. Hoewel je ze waarschijnlijk toch allemaal opeet voordat de eerste bij in zicht is. Want de bijenkorven waar Dosia het over heeft zijn boterige, knapperige koekjes uit Tsjechië.

‘Zijn dit wespennesten – vosí hnízda – of bijenkorven – včelí úly -? Na lang zoeken vond ik dat Tsjechen het niet zo nauw nemen met namen. Precies hetzelfde koekje vond ik terug onder allebei de namen. Misschien kiezen Tsjechische bakkers pas als zij het eindresultaat op het aanrecht kritsch bekijken? Deze Tjechische koekjes zijn in ieder geval heel gemakkelijk zelf te maken. Meestal worden er namelijk kant-en-klare koekjes gebruikt als basis voor het deeg en het krokant bodempje. Er komt dan zelfs geen oven aan meer te pas. Maar echt goed voor de lijn zijn deze bijenkorfkoekjes niet: het belangrijkste ingrediënt in het recept is boter!

Ik vind de combinatie van het knapperige bodempje, de zachte crème en het stevige walnotendeeg erg lekker. Eigenlijk maakte ik dit koekje te vroeg. Ik ben dit weekeinde in Praag en mijn twee missies daar zijn om natuurlijk heel veel verschillende bijenkorfkoekjes te gaan proeven én om een speciaal bijenkorf/wespennestvormpje te scoren. Voor bakenthousiasten die toch zelf de koekjes wil maken: onder aan deze post staat nog een recept voor vanillekoekjes. En voor wie niet helemaal naar Tsjechië wil reizen: het vormpje is online te koop via www.tsjechshop.nl/bak-en-koekjesvormen/knedliky-snijder/vormpje-vosi-hnizda-wespennestje

Klik hier om naar het recept te gaan.