feelgood dressing van Tru

Afgelopen week schreef culi-redacteur Trudelies al over haar té lekkere bonensalade met spekjes. Daarin schreef ze over ‘haar dressing’. Maar wat is nu ‘haar dressing’? Daar kan ze een boek vol over schrijven, maar ze kon zich beperken tot dit recept…

Trudelies: ‘Over mijn basisdressing wil ik graag wat meer zeggen. Want als je veel groente en ook salades eet is dressing belangrijk. Een goede dressing maakt een gerecht compleet en verbindt alle smaken met elkaar. Geeft net dat extra’s wat je nog nodig hebt. Bovendien geeft het een hoger verzadigd gevoel na de maaltijd. Tenminste… als je er genoeg olie in doet en voldoende dressing gebruikt.

Er wordt me heel vaak naar die dressing gevraagd, dus die wil ik je niet onthouden:

Ik maak eens per week of per 2 weken altijd een flinke hoeveelheid dressing (zeker 400 ml) met wel 6-10 verschillende olieën. Als basis neem ik één deel lekkere azijn (mag ook een combi zijn van meerdere azijnen, liefs zonder suikertoevoeging), bijv. appelazijn, wijnazijn (probeer ook eens banyulazijn), frambozen- of sherryazijn en flink wat lekkere mosterd. Dat schud ik krachtig in een grote glazen afgesloten pot of dressingshaker met wat zout en peper om het zout te laten oplossen (zout lost namelijk niet op in olie). Dan gaan er 4-5 delen olie bij en schud ik de boel weer flink. Die 4-5 delen olie bestaan uit verschillende soorten koudgeperste biologische olieën. Ik combineer bijv. een aantal van de volgende olieën met elkaar: zonnebloem-, saffloer- (distel), ongebrande sesam-, noten- (walnoot- en pompoenolie vaak), olijf-, pinda-, mais- en tarwekiem- en/of lijnzaadolie. Die laatste 2 hebben een heel hoog gehalte aan omega 3 vetzuren (dezelfde vetzuren die je in vette vis, zoals makreelachtigen en haring vindt en waarvan we er verhoudingsgewijs meestal veel te weinig binnen krijgen), maar deze zijn dan wel plantaardig! Omdat die laatste 2 ook behoorlijk uitgesproken van smaak zijn, doe ik daar dan wat minder van in. Ook olijfolie gebruik ik in de dressing met mindere mate, want hierin zit relatief veel omega-9.

Deze dressing is lekker van smaak en past redelijk goed door veel soorten salades. Maak dus meteen een voorraad! Gebruik er royaal van, want de vetten zijn heel goed voor je lichaam en maken je – in tegenstelling tot wat velen nog steeds denken – niet dik. De dressing bewaar ik in de koelkast.

TIP: Omdat de biologische olieën allemaal vrij duur zijn, kun je ook beginnen met er een paar te kopen en die voorraad langzaam uitbouwen. Bewaar ze wel koel, droog, goed afgesloten en donker om de kwaliteit te waarborgen.

Tekst: Trudelies Schouten

dressing