heaven in a little cake

appel caramelHemels lekker: appel + noten + rozijnen + nougat-saus! Om alvast naar het weekend uit te kijken (wanneer je dit taartje kunt maken) of juist als idee voor een doordeweekse avond! En als je de vulling apart houdt van de taartbodems kun je de bodems vlak voor het serveren nog even kort opwarmen. Zo serveer je een superkrokante bodem met warme appel-karamelvulling!

taartje van appel, noten, pijnboompitten en rozijnen met nougat-saus

gebak of nagerecht | 8 personen

8 plakjes roomboter bladerdeeg
3 stevige, wat zure appels (elstar of jonagold)
sap van 1 citroen
120 g suiker
40 g honing
60 g boter
40 ml slagroom
80 g walnoten
80 g rozijnen
80 g pijnboompitten
extra nodig: kleine taartvormpjes van 10 cm Ø

Verwarm de oven voor op 175°C. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en snijd zo groot mogelijk rondes uit elk plakje deeg. Vet de taartvormpjes in bestuif dun met bloem en bekleed de vormpjes met de deegrondes. Prik met een vork gaatjes in de bodem van de taartjes. Knip royale stukjes bakpapier om de vormpjes te bedekken. Druk het papier op het deeg en vul de bakjes met een ‘blinde’ vulling van rijst of overjarige peulvruchten. Bak de taartjes 25-30 min. in het midden van de oven.

Schil ondertussen de appels en snijd ze in stukjes van 1½ cm en schep ze om met wat citroensap.

Verwarm de suiker met de honing in een pan op matig vuur. Neem de pan van het vuur als de suiker en de honing bruin kleuren. Voer al roerend de boter en de slagroom toe. Laat alles nog 5-7 min. zachtjes koken. Voeg na elkaar de noten, rozijnen, appel en pijnboompitten toe. Laat het mengsel iets afkoelen en vul hiermee de taartbakjes.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 30 min. / afkoelen ± 30 min.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept verscheen eerder in delicious. – oktober 2010

 

appel caramel taartje-delicious