de 6 Italiaanse favorieten van Masterchefs Matt Preston

Het lijkt alsof we allemaal op zoek zijn naar de meest authentieke gerechten, die we eten met locals en en maken met inheemse ingrediënten. Maar de minder authentieke, gekopieerde of aangepaste recepten geven minstens net zoveel voldoening als het origineel, zegt Matt Preston, bekend van Masterchef Australië. Hier vind je zijn ode aan Italiaanse imitaties en reïncarnaties.

Benieuwd welke groente volgens Matt Preston een comeback gaat maken? Je leest het hier…

matts comfort food: sh-italian

We leven in een tijd waarin authenticiteit het ideaal is. Je hebt geen Guinness gedronken als het bier niet gemaakt is van het water uit de Liffey en gedronken in Dublin. Je hebt geen pad thai gehad, tenzij je het hebt gegeten met Thaise gangsters op een avondmarkt in Bangkok. Je hebt nooit écht Italiaans geproefd tot je de Toscaanse bonensoep van dat ene barretje aan het plein in Arezzo hebt opgeslurpt.

Genoeg, als het aan mij ligt. Het wordt tijd dat we toegeven dat we stiekem allemaal dol zijn op de minder authentieke Italiaanse gerechten, die ik voor nu Sh-Italian zal noemen. Dit eten is minder origineel maar vaak verrassend smakelijk en verkrijgbaar in alle uithoeken van de wereld. Het kan een Koreaanse mentaiko spaghetti zijn, of een decadente Chicago deep-dish-pizza, die waarschijnlijk elke zichzelf respecterende Napolitaan om zijn moeder zal doen roepen. Maar toch. Hier zijn zes Sh-Italian grootheden.

1. Carbonara
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is carbonara niet bedacht door houtskoolwerkers in de 19e eeuw. Het verscheen pas na de tweede wereldoorlog in verschillende kookboeken. Het ontstond in de legerkeukens toen de binnenvallende Amerikanen en Canadezen hun voorraden ei en bacon gebruikten om maaltijden te maken. Het is een klassiek voorbeeld van een Sh-Italian gerecht. Inspiratie uit de Italiaanse keuken die wordt aangepast naar het lokale aanbod van ingrediënten.

2. Spaghetti Bolognese
Een échte Italiaan zal nooit een ‘spag-bol’ bestellen, maar hier zijn we er dol op! Ook spaghetti met gehaktballen is een uitvinding die zijn oorsprong niet in Italië vindt. Het komt uit New York. Misschien is het met beroemde pasta’s wel hetzelfde als met beroemde chef’s van de Italiaanse keuken: er zijn er meer buiten Italië dan in Italië zelf.

3. Kant-en-klare pasta
Laat het commentaar van de Italianen maar komen… maar je gaat mij niet vertellen dat er geen vezel in je lijf is dat een sprongetje maakt wanneer je verpakkingen ziet met dino-pasta, vermicelli-letters of grappige figuurtjes. Stuk voor stuk zijn ze lekkerder dan de échte Italiaanse pastaklassiekers met gekookt vlees (bollito misto) of rolletjes gevuld met stinkende ingewanden van een koe (lampredotto).

4. Funky pesto
Het zal heel lastig worden in Italië pesto te vinden die niet van basilicum en pijnboompitten is gemaakt. Geen variaties met amandel en paprika of cashewnoten met zongedroogde tomaat. Kun je het je voorstellen?

5. Pizza met smaakjes
Ware Napolitaanse pizza wordt gemaakt vanuit een minimalistische gedachte, waarbij de keuze in toppings al net zo summier is. Geen banaan, bacon of barbecuesaus, en al helemaal geen Mexicaanse of Hawaiiaanse thema’s.

6. Fettuccine alfredo
Dit is misschien wel de koning der Sh-Italian gerechten. Dat je de saus kunt bereiden in een mini-blender is zijn grootste pluspunt. De saus wordt veel gegeten in Amerika en Australië en vaak geserveerd bij zachtgekookte groene fettuccine.

DIT ARTIKEL VERSCHEEN EERDER IN DELICIOUS. AUSTRALIË

sh-italian