Boerenkool is je ideale wintergroente: 3x lekker recept

Boerenkool: vol van smaak, makkelijk, gezond en veelzijdiger dan je denkt. Niets lekkerder dan superverse wintergroente zó van het land! Welke variant je ook kiest, of je nu gewone boerenkool in de stamppot stopt, cavolo nero roerbakt of baby-boerenkool in een salade doet, boerenkool doet je goed. 

Dit wil je proberen, want: net even anders: boerenkoolpasta!

1. Hollandse boerenkool

De bekendste uit de Brassica-familie is Hollandse boerenkool. Wordt van oktober tot eind januari geoogst in Nederland, daarna verschuift de teelt naar Spanje. Knisperend vers blad dat ’s morgens vroeg wordt geoogst en direct verwerkt voor stevige stamppot of roerbakgerechten uit de wok.

Recept: boerenkoolpasta

2. Cavolo nero / palmkool

Nieuw in Nederland en nu ook van Nederlandse bodem is cavolo nero of palmkool, zo genoemd omdat de donkergroene groente van onderaf wordt geoogst en de plant dan oogt als een palm. Het is het Italiaanse zusje van boerenkool dat al in de 19e eeuw in Nederland werd verbouwd en nu wordt herontdekt als vergeten groente. Verfijnd van smaak en lekker om te wokken. Ook in Toscane is het een stevige, winterharde groente, heel geliefd vanwege het grote lange gelobde blad in prachtige donkere tinten. Cavolo nero smaakt pittiger en heeft meer bite dan boerenkool, in Italië wordt het samen met knoflook en ui gebakken, gepureerd als pastasaus of als salade gegeten.

Recept: pitabroodjes met kool, avocoda, jalapeñosalsa

pitabroodjes met kool, avocado en salsa | delicious

3. Baby-boerenkool

Baby-boerenkool, de jonge en malse blaadjes van boerenkool, eet je als sla of in een smoothie. Deze baby-variant komt van de volle Italiaanse grond, omdat deze groente niet is opgewassen tegen Hollandse winterkou. Ook lekker: maak er zelfgemaakte pesto van! Bijvoorbeeld voor in onderstaand recept van quadroni met burrata & boerenkoolpesto.

Recept: quadroni met burrata & boerenkoolpesto

quadroni met burrata en boerenkoolpesto | delicious

 

 

 

boerenkool - delicious