paris-brest

Paris-brest is een grote krans gemaakt van soezendeeg. Wij vullen ‘m met vers fruit en homemade ijs. Als je dit dessert maakt en op instagram zet, maak je kans op een pakket met dikke delicious.boeken! Tag dan deliciousnederland in de foto en gebruik #ddc

Je kunt deze megasoes en het ijs al een week van tevoren maken en goed verpakt in de vriezer bewaren. Vul hem vlak van tevoren en zet nog even terug in de vriezer.

paris-brest

nagerecht | 6-8 personen

1 portie vanille-ijs
1 bakje aardbeien, grote evt. in kwarten
1 bakje frambozen
ook nodig: bakpapier, spuitzak met gladde ronde spuitmond van minimaal 1 cm ∅

soezendeeg
100 g melk
80 g boter
1 tl suiker
120 g bloem, gezeefd
200 g eieren (± 6 stuks), op kamertemperatuur

garnering
250 g poedersuiker, gezeefd
1 klein eiwit
2 tl citroensap
evt. 2 druppels roze kleurstof of crème de cassis (slijter)
25 g geschaafde amandelen, licht geroosterd

Teken op een vel bakpapier met een viltstift een cirkel van 22 cm ∅. Keer het bakpapier en leg op een bakplaat, je ziet de cirkel erdoorheen. Verwarm in een steelpan de melk en boter met 150 ml water, ½ tl zout en de suiker totdat de boter gesmolten is en het mengsel kookt. Voeg alle bloem tegelijk toe en roer stevig met een houten lepel zodat een egale massa ontstaat. Blijf het mengsel 3-4 min. al roerend verwarmen tot het als een bal loslaat van de panbodem. Roer en verwarm tot de bal iets gaat ‘zweten’. Dan is de bloem gaar.

Neem de pan van het vuur en roer er nu een voor een de eieren door. Klop steeds goed door tot het ei helemaal in de massa is opgenomen. Klop het laatste ei los en voeg het in delen toe. het deeg moet niet slap worden, maar glad en stevig met pieken. Doe het deeg in de spuitzak en draai deze dicht.

Verwarm de oven voor op 190ºC. Spuit op de cirkel flinke bergjes zo groot als een golfbal tegen elkaar aan. Of spuit een cirkel op de getekende cirkel. Spuit hierbinnen nog een cirkel en boven op deze cirkels nog een dikke cirkel. 

Bak de soezenring in het midden van de oven in 20-30 min. goudbruin en gaar. Prik er met de punt van een scherp mes in om te voelen of het gaar is – er moet genoeg weerstand zijn. Zet de oven op een kier, schakel de oven uit en laat de soezenring erin afkoelen.

Snijd met een scherp mes de paris brest horizontaal doormidden. Je kunt hem zo goed verpakt invriezen tot voor gebruik.

Haal het ijs uit de vriezer, laat het iets zachter te worden en verdeel het over de onderkant van het deeg. Zet 1 uur terug in de vriezer. Klop van de poedersuiker, het eiwit, het citroensap en evt. de kleurstof een glad glazuur een bestrijk de bovenkant van de soezenring ermee. Bestrooi met de amandelen en laat opdrogen. Neem vlak voor serveren de met ijs gevulde ring uit de vriezer, beleg met het fruit en plaats de bovenste helft erop. Serveer direct.

Bereiden ± 1 uur / bevriezen ± 2 uur.

 

paris-brest