Er gaat toch niets boven home made filo-saucijzenbroodjes, vers uit de oven? Maak de saucijzenbroodjes tot 24 uur van tevoren, maar bak ze nog niet. Bewaar ze afgedekt in de koelkast en bak ze vlak voor serveren 35-40 min. Tip: dit recept is voor 10 personen. Wil je voor meer mensen koken, raadpleeg dan onze tips.
Dit hapje doet het ook erg goed op een feestje: artisjok-kaasdip met stokbrood.
filo-saucijzenbroodjes met appel en cider
hapje (24 stuks)
1 el olijfolie
1 grote rode ui, fijngesneden
100 ml droge cider
800 g saucijzenvlees (of het vlees uit ± 12 saucijzen)
1 teen knoflook, geperst
10 g verse salie, fijngesneden
1 friszure appel, geschild, uitgeboord
en grof geraspt
9 vellen filodeeg (26×22 cm)
60 g boter, gesmolten
10 g maanzaad
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olie in een middelgrote koekenpan op matig vuur en bak hierin de ui ± 8 min. Voeg de cider toe en laat op hoog vuur 1-2 min. inkoken. Schep het mengsel in een kom en laat afkoelen.
Meng het vlees, de knoflook, salie en appel door het uienmengsel. Voeg eventueel een klein beetje zout en peper toe, het saucijzenvlees is al gekruid.
Werk nu vlug: spreid een vel filodeeg uit op een schoon werkvlak en kwast het in met gesmolten boter. Leg hierop nog een filovel en kwast in met boter. Leg een derde filovel erop en kwast in met boter. Maak zo nog twee stapeltjes van drie filovellen. Snijd elk stapeltje met een scherp mes in de lengte in tweeën. Snijd elk van die zes langwerpige repen in vier rechthoeken. Nu heb je 24 rechthoekige filostapeltjes van drie lagen.
Rol van het vleesmengsel 24 worstjes. Leg 1 worstje in de lengte op een filostapeltje en rek het uit tot de uiteinden. Kwast het
filodeeg rondom in met boter en vouw het deeg om het worstje, zodat het volledig omsloten is. Maak zo 24 saucijzenbroodjes.
Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met de rest van de boter en bestrooi ze met maanzaad. Kerf elke aan de bovenkant driemaal in met een scherp mesje en bak de saucijzenbroodjes in 25-30 min. goudbruin en gaar. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Bereiden ± 45 min. / oven ± 35-40 min.
RECEPTEN REDACTIE DELICIOUS. FOTOGRAFIE GARETH MORGANS STYLING OLIVIA WARDLE BEREIDING LOTTIE COVELL BEWERKING DOSIA BREWER