gratin van pastinaak, koolraap en salie

gratin van pastinaak, koolraap en salie

Comfortfood 2.0, dat is deze gratin van pastinaak met geurige salie en pittige gruyère. Serveer als bijgerecht met vis of kip, maar het is ook lekker als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse salade en vers brood.

Probeer ook deze gratin met gruyère, witlof en spekjes

gratin van pastinaak, koolraap en salie

bijgerecht (6-8 personen) | v

600 ml volle slagroom
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 bos salie, blaadjes geplukt
3 grote pastinaken, geschild
2 grote koolrapen, geschild
100 g gruyère, geraspt
1 el olijfolie extra vergine

Verwarm de oven voor op 190°C en vet een bakblik van 1½ l in. Breng de room, de knoflook en de helft van de salie in een pan op halfhoog vuur tegen de kook aan en neem van het vuur. Laat ± 15 min. trekken.

Schaaf de pastinaak op een mandoline en koolraap in heel dunne plakjes. Leg ze om en om in een enkele laag op de bodem van het bakblik. Schenk wat van het roommengsel erover en bestrooi met zout en peper. Maak zo zes tot acht lagen. Bestrooi met de gruyère en resterende salie en dek af met een laag bakpapier en een laag aluminiumfolie.

Bak de gratin 1½ uur in de oven, verwijder folie en bakpapier en besprenkel met olijfolie. Bak ze onafgedekt nog ± 30 min. in de oven tot de kaas bubbelt en goudbruin is. Laat het gerecht voor je serveert nog 15 min. staan.

Bereiden ± 45 min. / oven ± 2 uur.